Winter 2009-2010

Vorstperiode 2 van  2 januari 2010 t/m 15 januari 2010

Oudste bericht onder, nieuwste boven.
Ga hier naar het eerste bericht en scroll dan langzaam naar boven.

Bericht No. 23 van 17 januari 2010 - Vorstperiode afgesloten

Drie steltlopers in de sneeuw te Ankeveen.
foto: Hans Schouten

Met de invallende dooi en de neerslag van ruim 7 mm. kunnen we de tweede vorstperiode van de winter 2009-2010 afsluiten.
Het was wéér een bijzondere vorstperiode: door zijn respectabele lengte, maar meer nog door de sneeuw die de ijsvorming afremde. Nu was Wijdemeren en omgeving goed weggekomen wat betreft de hoeveelheid sneeuw, maar een dekentje blijft een dekentje! Ook omdat we geen een keer strenge vorst hebben gemeten, was de eerste ijsgang riskant: er was geen enkel zicht op vertrouwd of zwak ijs.

Gelukkig hebben we in onze gemeente verschillende ijsclubs. Zij hebben het ons deze periode mogelijk gemaakt te kunnen schaatsen. Het was opvallend dat de banen van Kortenhoef en Loosdrecht eerder open waren dan de baan van Ankeveen. Tenslotte heeft Ankeveen de naam als een van de eerste grotere wateren dicht te vriezen door de geringe diepte en redelijk beschutte ligging.

Het maakte het schaatsplezier er niet minder om. Het was weer mogelijk lange kilometers te maken in de schitterende omgeving van 'wintersportdorp' Wijdemeren.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

16-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

+1.1C

+1.8 C

   +0.3 C

z-z-o

Bft. 6

Bft. 2-3

Bericht No. 22 van 16 januari 2010 - Serieuze dooi - IJsclubs gesloten

Als de vorst verdwijnt
is het de specht die verschijnt.
(De Arend 15-01-2010)

Alle Wijdemeerse IJsclubs hebben hun banen gesloten.

De voor het weekend aangekondigde dooi zette al eerder in. Donderdag had ik al +4.8 op de teller en sinds 24 uur is de temperatuur niet meer onder nul geweest.
De dooi wordt vandaag nog eens versterkt door een harde wind.

Sneu voor de mensen die de afgelopen week hebben moeten werken!
Het komt mij eerlijk gezegd nu wel goed uit: een druk bezet weekend en voor de volgende week een flink gevulde agenda. Na twee weken dagelijks gepubliceerd te hebben is het goed even pas op de plaats te maken: de komende dagen hebben we serieuze dooi en daarna gaat het waarschijnlijk kwakkelen, hoewel er nog steeds veel koude oplossingen worden gegeven.

Ik stel het volgende voor: ik neem een aantal dagen rust.
Als de verwachtingen daar serieuze aanleiding voor geven, ben ik direct weer terug. Tenslotte blijft de kou op de loer liggen.

De trouwe bezoekers dank ik hartelijk voor hun bezoek en vriendelijke woorden via de mail, het gastenboek of op het ijs.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

15-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

+0.1 C

+1.8 C

   -1.9 C

z

Bft. 4

Bft. 1

Bericht No. 21 van 15 januari 2010 - Serieuze dooiaanval in weekend 2

De Ankeveense IJsclub heeft 's avonds een verlichte baan open.

Gisterenavond was voorlopig voor mij de laatste keer dat ik op het ijs stond: een zeer druk weekend met verjaar-dagen en een trouwfeest, maar bovenal door de intredende dooi. Het was gisteren al verrassend om samen met De Bilt tot de warmste plek van Nederland te horen: +4.8!
Na wat lichte vorst is sinds 00.00 uur de temperatuur al weer aan het oplopen en de echte dooiaanval van zondag/maandag moet nog komen.

Het betekent dat vandaag nog zeker wel geschaatst zal kunnen worden, maar de kwaliteit van het ijs zal snel achteruit gaan. Dat kon ik gisterenavond al merken. Zeer sneu voor eenieder die de afgelopen week heeft moeten werken en nu een 'warm' weekend tegemoet gaan.

En daarna? Dat is nog steeds zeer twijfelachtig. Er zijn nog veel koude oplossingen die de winter er nog inhouden, maar de trend is nu meer naar kwakkelweer voor volgende week.
We moeten eerst maar eens zien wat de dooiaanval gaat doen. Er blijft altijd nog één mooi scenario over: flinke dooi en een weer terugkerende winter die een zeer fraaie ijsvloer kan doen ontstaan.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

14-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

+1.4 C

+4.8 C

   -1.9 C

o-n-o

Bft. 3

Bft. 1

Bericht No. 20a van 14 januari 2010 - Avondschaatsen

Bijzondere temperatuur-verdeling om 22.10 uur. Klikken is groot formaat.

Vandaag was de maximumtemperatuur op De Arend +4.8° C., waarmee De Arend samen met De Bilt één van de warmste plekjes van Nederland was.
Daar het vroeg in de avond helder was en al licht vroor was ik nieuwsgierig wat de hoge temperatuur met het ijs had gedaan.

's Avonds bij aankomst op de plas was het ijs inmiddels weer hard, maar aan de structuur was te merken dat dat eerder op de dag flink anders was. De kwaliteit was beslist achteruit gegaan, hoewel er nog prima was te schaatsen.

De 'riders of the dark' foto's mogen natuurlijk niet ontbreken; u vindt er twee hieronder. De oplettende kijker (het was lastig scherpstellen in het donker), ziet een vrolijke 'Hagenees' met een vriendin voorbijkomen.
Ikzelf mocht ook nog op de foto.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Een vrolijke 'Hagenees' met vriendin

 

 

 

 

 

 

 

Uw weerman die zelfs wel eens knielt op het ijs (om het fototoestel op te pakken),

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe de Hagenees zijn avond verder heeft ingevuld ziet u in het volgende filmpje:

Bericht No. 20 van 14 januari 2010 - Serieuze dooiaanval in weekend

De komende dooiaanval kan na terugkeer van de vorst voor een betere ijsvloer zorgen.

Vanochtend omstreeks 08.00 uur heeft de dooigrens onze omgeving gepasseerd (de opmars begon al gisterenavond 22.00 uur)en zal tot en met het weekend verder naar het noorden oprukken. Doordat we in de nacht nog wat vorst zullen gaan meten zal dat voor het schaatsen tot (en met?) zaterdag nog geen grote gevolgen hebben, maar voor zondag en maandag wordt het wel twijfelachtig. Dan kunnen temperaturen ruim boven de 0 worden gemeten. Daarnaast gaat dit ook gepaard met wat frontale winterse neerslag in de orde van 2-5, lokaal 5-10 mm. Geen plezierige weekend vooruitzichten.

De ontwikkelingen na het weekeinde zijn nog steeds erg onzeker. Wel zien we in de huidige computerruns een (ruime) meerderheid (60-70%) van de leden naar een koude oplossing gaan. Dit hangt samen met hernieuwde uitbreiding van het Russische hoog richting Scandinavië.

Met deze gegevens mogen we hopen dat het in het weekend (en maandag) flink gaat dooien, opdat een terugkeer van de vorst dan voor een fraaie ijsvloer kan gaan zorgen.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

13-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.7 C

-1.6 C

   -5.7 C

o

Bft. 4

Bft. 1

Bericht No. 19 van 13 januari 2010 - Grensgebied

Toch maar doorvliegen omdat het koud blijft? (Ganzen achter De Arend)

Gisterenavond heb ik nog even een tochtje over de Ankeveense Plassen gemaakt. De Ankeveense IJsclub heeft het maar mooi voor elkaar: een schitterend clubhuis waar je (verwarmd) je schaatsen aan kunt doen en na het schaatsen voor een vriendenprijsje een heerlijke glühwein kunt drinken. Heerlijk folkloris-tisch!!!
Ik ben blij dat mijn eerdere snipperdagtip niet in het water (dooi) valt: het zal vandaag prima schaatsen zijn, hoewel de zon wellicht niet te zien zal zijn in onze omgeving. Ook zullen we aan het eind van de middag ook in de zachtere lucht terecht komen. En omdat we precies op de grens van twee weersystemen liggen, durf ik geen uitspraken meer te doen over de schaatskansen komend weekend. We zullen eenvoudig af moeten wachten of we meer aan de warme of koude kant zullen verkeren.

Voor de langere termijn zegt het KNMI: "Uitspraken over een bepaald
weerbeeld in de EPS periode zijn daarmee per definitie niet te doen." Toch wijzen de weerkaarten meer naar het aanhouden van de kou na het weekend. Ook in deze wachten we af.

Marco Hermsen heeft vandaag ook de tocht over de Kortenhoefse plassen gereden en getracked met gps en op een luchtfoto uit Google maps geplot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siebe Swart maakte eerder in de week deze fraaie luchtfoto's van de Kortenhoefse Plassen en reed wat later zelf de tocht.

Tenslotte vindt u hieronder de 'Hagenees' terug die een metamorfose heeft ondergaan???

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Onze 'Hagenees' krijgt maar geen genoeg van de Ankeveense Plassen en blijkt ook een fervent
bezoeker van deze pagina te zijn. Hij kan in ieder geval lezen!!! (website Steven Stavast)

12-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-1.9 C

-0.4 C

   -3.4 C

o

Bft. 3

Bft. 1

Bericht No. 18 van 12 januari 2010 - 't Kan vriezen, 't Kan dooien 2

Het KNMI schreef vanochtend dat voor de komende dagen ".... subtiele verschillen grote verschillen kunnen maken voor het weerbeeld."
Met vrije grote zekerheid kunnen we al zeggen dat het zuid-westen de grootste kans heeft op invallende dooi en het noord-oosten de grootste kans op vorst houdt.
U begrijpt het al: Nederland ligt weer in een grensgebied van weersystemen. Dat maakt het voor voorspellingen niet eenvoudig. Het KNMI: "Ook ten aanzien van de korte termijn zijn de onzekerheden al groot."

Misschien kunnen we hopen op een 'sneeuwsmeltdooi'. Want na de onzekerheden van de komende dagen, lijkt de vorst weer bezit te nemen van Nederland.

Tenslotte. Velen spreken mij aan over het ontbreken van de videoberichten. Tja... het is voor mij nu ook een bijzondere vorstperiode. Normaal gesproken leg ik het werk neer, echter heb ik het zó druk dat dat niet altijd kan. Ook heb ik in de eerste vorstperiode een rib gekneusd. Veel tijd en mogelijkheden had ik derhalve niet.
Vergeet niet: ik ben en blijf amateur. Een vrijwilliger, die net als de vrijwilligers van de ijsverenigingen, u van gedegen informatie wilt voorzien. Een video is beslist aanvullend, maar de belangrijkste (meet)gegevens blijven te allen tijde voor u beschikbaar!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

11-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.4 C

+0.3 C

   -1.0 C

n-o

Bft. 4

Bft. 1

Bericht No. 17a van 11 januari 2010 - Eerste natuurijsklassieker in Loosdrecht

Ralf Zwitser (l) en Carla Zielman (r)

Ralf Zwitser heeft in Loosdrecht de eerste natuurijsklassieker van het jaar op zijn naam gebracht.
De schaatser uit de Adformatie-ploeg, die vorig seizoen werd uitgeroepen tot Marathonschaatser van het Jaar, maakte zich drie ronden (van 4 kilometer) voor het einde los uit een kopgroep van vijf man en reed solo naar zijn eerste zege van het seizoen.
De 29-jarige Haarlemmer is de opvolger van Jan Eise Kromkamp, die in 1996 de negende uitvoering van de Ronde van Loosdrecht op zijn naam schreef.

Zielman wint bij dames

Huidig kampioene op natuurijs Carla Zielman heeft in Loosdrecht de dameswedstrijd op haar naam geschreven.
Zielman maakte in de wedstrijd over zestig kilometer als gevolg van een valpartij geen deel uit van een kopgroep van zeven rijdsters die in de voorlaatste ronde was ontstaan. Met hulp van de Amerikaanse Chris Witty kwam Zielman in de slotronde toch weer terug aan kop van de wedstrijd, waarna ze veruit de sterkste was in de sprint. Mariska Huisman eindigde als tweede, voor Jolanda Langeland.

Bron: IJsclub De Loosdrechtse Plassen

Diaserie van de eerste natuurijsklassieker te Loosdrecht, 11-01-2010


Bericht No. 17 van 11 januari 2010 - 't Kan vriezen, 't Kan dooien

Een metafoor voor het vervolg van de winter? 't Kan vriezen, 't kan dooien.

De ijsverenigingen hadden er een flinke klus aan: het ruimen van de sneeuw. De gevallen hoeveelheid was weliswaar niet zo groot, maar een dekentje ontneemt ook zicht op scheuren. Het is dus fijn als dat dekentje wordt opgeruimd.
Vandaag kan er (vooral in het noorden) nog een lichte vlok vallen; de rest van de week blijft het droog. De temperatuur gaat weer wat naar beneden, de wind neemt verder af en dinsdag en woensdag komt er zelfs nog wat zon bij. Wilt u nog schaatsen deze week, dan zijn dat de beste dagen.

Het vervolg van de winter blijft twijfelachtig. Al dagen wisselen de Europese en Amerikaanse weerdiensten stuivertje met hun koudevoorspellingen. Zoiets duidt altijd op onzekerheid. Het hoog boven Scandinavië trekt langzaam wat oostwaarts: daardoor kunnen storingen ons makkelijker naderen. Er is een grote kans dat we precies op een grens komen te liggen van vriezen en dooien, waarbij het zuidwesten van het land wellicht in de dooi terecht gaat komen en het noorden de winter vast houdt. Tot (en met???) volgend weekend staan we in ieder geval nog op de schaats!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

10-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.4 C

+0.2 C

   -0.9 C

n-o

Bft. 6

Bft. 1-2

Bericht No. 16 van 10 januari 2010 - 1 à 2 cm Sneeuw

Het viel gisteren in onze omgeving best wel mee; ik heb prima kunnen schaatsen op de Kortenhoefse Plassen. De wind hielp de vrijwilligers die de baan schoon veegden: op sommige delen hadden we een compleet schone baan.
Op het moment van schrijven sneeuwt het licht en vriendelijk. Samen met de sneeuw van gisteren en vannacht is er ruim één cm gevallen en er zal nog wat bijkomen. De 2 cm zal amper gehaald worden.

Ondanks het huidige weeralarm (geldt voor het gebied ten noorden van ons) zal het geen slechte keuze zijn als u vandaag besluit te gaan schaatsen. En nu ga ik er maar weer al te gemakkelijk van uit dat de ijsclubs weer aan het vegen slaan vandaag, maar daar heb ik het volste vertrouwen in.

En het vervolg van de winter? Het blijft stuivertje wisselen tussen de Europese en Amerikaanse weerdiensten. Nu houdt het KNMI de winter er weer langer in. Dat duidt op onzekerheid. Maar als we vandaag al kunnen zeggen dat het nog een week aanhoudt, is dat voor mij zekerheid genoeg. Over een aantal dagen zien we dan wel weer verder hoe de winter zich ontwikkelt.
Ik herhaal nog even de tip van gisteren als u deze week een snipperdag op wilt nemen: woensdag zal het fraaiste weer bieden met minder wind, lichte vorst en zon. U zult genieten van het besneeuwde natuurgebied.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Van Nico Karssemeijer kreeg ik onderstaande videoimpressie van de KNSB Toertocht schaatsen Loosdrechtse plassen 9 januari 2010.

09-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.6 C

-0.2 C

   -4.9 C

n-o

Bft. 7

Bft. 3-4

Bericht No. 15a van 9 januari 2010 - Toch nog maar even....

Opstappen bij de plaatselijke zeeverkenners.

Erwtensoep tijdens de ronde met de familie.

De rib stribbelde niet tegen, de harde wind viel nog wel mee en het sneeuwde even heel licht: dus toch nog maar schaatsen op de Kortenhoefse Plassen. De baan van gisteren motiveerde er nog eens heen te gaan.
Op vele plaatsen was het ijs volledig schoongeblazen door de wind. Goed hard ijs met relatief weinig scheuren.
De ijskwaliteit in zijn algemeen is niet slecht te noemen. Neen, het is geen zwart ijs en minder glad dan we gewend zijn, maar het is ook geen werkijs te noemen. De smallere slootjes van de route vragen wel enige oplettende aandacht; echter het grootste deel van de route gaat over groter water met prima ijs.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Schoongeveegde banen en daarna schoongeblazen door de stevige wind.

Bericht No. 15 van 9 januari 2010 - Guur!!!

Deze vrijwilligers maken ons nu het schaatsen mogelijk!

Gisteren kon ik, na twee weken eerder een gekneusde rib te hebben opgelopen, eindelijk weer op de schaats. en het was fantastisch!!! In het eigen dorp Kortenhoef had de plaatselijke ijsvereniging 'Ons Genoegen' een prachtig brede baan geveegd van tien km (en deze wordt nog dagelijks uitgebreid!) door het schitterende natuurgebied van de Kortenhoefse Plassen.
Of het er vandaag weer van komt?
Het weer werkt niet mee! Zeer harde wind en af en toe sneeuw. Het ziet er naar uit dat de hoeveelheid sneeuw in onze omgeving mee zal vallen (vooral eind van de middag en avond), maar door de harde wind is de gevoelstemperatuur zeer laag.
Morgen (zondag) is het ook nog niet al te best, maar beslist beter dan vandaag.

Gelukkig blijft de winter er nog steeds in. Het KNMI ziet wat onzekerheden; de Amerikaanse weerdienst houdt de vorst er nog in tot bijna eind januari.
Heeft u nog de kans een snipperdag op te nemen, dan is de komende woensdag wellicht de meest geschikte: minder wind, droog en wat zon. U zult versteld staan wat de omgeving van wijdmeren u nu kan bieden: mijns inziend dè wintersportplaats van Nederland in de vriezende winter!!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

08-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-5.1 C

-2.6 C

   -7.7 C

n-o

Bft. 4

Bft. 1

Bericht No. 14a van 8 januari 2010 - Toertocht op de Kortenhoefse Plassen

Ik schrijf het al dagen: nu moeten we het hebben van de plaatselijke ijsverenigingen.
Kortenhoef was er dit jaar snel bij en was begin van de week al begonnen met het vegen van een brede baan. Het ijs kon daardoor doorgroeien en was het mogelijk een toertocht uit te zetten. Dagelijks zal de ronde (nu van 10 km) worden uitgebreid.

Eerst vindt u het foto en videoverslag (wordt iets later geplaatst) van de toertocht, direct daaronder mijn commentaar op de reacties welke ik heb gekregen door het plaatsen van het schaatsfilmpje van 'De Hagenees'.

Naast een interview op Radio 1 vanmorgen, wordt er ook in Één vandaag (vandaag 08-01-2010 om 18.30 uur) een interview uitgezonden met uw weerman. De opnamen zijn gemaakt bij de Kortenhoefse IJsclub 'Ons Genoegen'.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Foto's van de Kortenhoefse Plassen en video (straks!)

foto's en video: Jos Werkhoven

Dit is één van de vele helden van de ijsvloer!!!


De Kortenhoefse Plassen vormen een schitterend natuurgebied.

Geen kinderachtig baantje, maar een zeer brede geveegde baan.


En na de tocht (trouwens ook tijdens!!!) is er de mogelijkheid van Koek en zopie.

De video komt hier helaas niet meer. Er zit een of andere fout in het bestand, waardoor het niet mogelijk is te uploaden naar YouTube.

Commentaar op reacties van 'De schaatsende Hagenees'

Gisteren plaatste ik een filmpje van een goede vriend van mij, een nog jonge acteur. Wellicht had ik er beter aan gedaan als ik direct geschreven had dat hij acteur was. Het filmpje is namelijk een parodie en de speler is beslist geen Hagenees.
De reacties welke ik kreeg hadden alle te maken met het taalgebruik, gekoppeld aan normen en waarden.
Zonder ruggespraak te hebben gehouden, heeft Steven vandaag een nieuw filmpje ingezonden, waarin bovenstaande reacties al direct een plek hebben gekregen. Oordeelt u zelf!
Voor alle duidelijkheid: u kijkt nog steeds naar een parodie!!!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Bericht No. 14 van 8 januari 2010

Hulde aan ijsclubs en de 'IJsman' op De Arend

'IJsman' Wim Hof na één minuut onder water in een wak achter De Arend

De plaatselijke ijsclubs hebben het voor elkaar!!!
Alle verenigingen hebben hun banen geopend. In Kortenhoef is het al mogelijk een tocht te rijden van 10 km. Iedere dag wordt deze tocht verlengd met nieuwe mogelijkheden.
Wel jammer voor ze dat vooral morgen een onaangename (schaats)dag gaat worden: door de stevige wind gaan we een gevoelstemperatuur ervaren van zeer strenge vorst.

Op De arend was vanochtend ook een bijzondere gebeurtenis: de 'IJsman' Wim Hof dook één minuut onder het ijs in een wak achter De Arend tijdens een radiouitzending van Radio 1. Lees het verslag en bekijk foto's en video op deze pagina.

En de winter? Die blijft er zeker nog een week (en wellicht langer) in. Tijdens het weekend gaat de temperatuur wat omhoog, hoewel we door de harde wind daar weinig van zullen merken. Na het weekend gaat de temperatuur weer lekker onderuit. Het hogedrukgebied boven Scandinavië houdt voorlopig nog even stand; naar het zich nu laat aanzien tot wellicht maandag 18 januari.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

07-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-4.1 C

-1.4 C

   -6.7 C

z

Bft. 4

Bft. 2

Bericht No. 13 van 7 januari 2010 - IJsverenigingen in de weer 2

Een historische foto van de  Kortenhoefse IJsclub, nu ook open.

Ik herhaal graag voor de derde keer: we moeten het nu hebben van de plaatselijke ijsclubs, temeer daar er gisteren weer een (dun) laagje sneeuw is bijgekomen.
Inmiddels is de Kortenhoefse IJsclub ook open, gisteren was er al een baantje op Loosdrecht. Ankeveen was (tot vanmorgen) nog dicht.

Door uitzonderlijk drukke werkomstandigheden èn een genezende gekneusde rib, heb ik de afgelopen dagen de situatie niet verkend. Wel komt er veel informatie binnen over de risico's te schaatsen op het sneeuwijs: het ontneemt ieder zicht. Zelfs de ervaren 'Ankeveengangers' hebben het er moeilijk mee.

Voor de plaatselijke ijsclubs kan dat weer een opsteker worden. De vorst blijft er voorlopig nog steeds in. Komend weekend gaat de temperatuur tijdelijk wat omhoog, echter zult u daarvan weinig merken. Er zal (vooral zaterdag) een zeer harde wind staan die voor een zeer lage gevoelstemperatuur zal zorgen. Ook zijn er weer sneeuwkansen in het weekend.
Na het weekend duikt de temperatuur weer naar beneden. Het hoge drukgebied boven Scandinavië houdt stand!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Goede vriend Steven Stavast zond mij nevenstaande video van hedenmorgen te Ankeveen, een vervolg op een eerder geplaatste video van begin 2009.

Onderstaande foto werd ook meegezonden.

06-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.3 C

-0.3 C

   -4.3 C

z-z-w

Bft. 3-4

Bft. 2

Bericht No. 13 van 6 januari 2010 - IJsverenigingen druk in de weer

De verlichte baan van IJLP op de Vuntus; Loosdrecht

Gisteren schreef ik al: we zullen het nu vooral van de plaatselijke ijsclubs moe-ten hebben (zie ook verder op deze pagina: een interview met de voorzitter van de Ankeveense IJsclub David Pos.
Door de sneeuwval en de niet gemeten strenge vorst, kan het ijs slechts aangroeien en veilig bereden worden als de sneeuw wordt weggeveegd. En de plaatselijke ijsclubs zijn daar al druk mee bezig: naast de  IJLP (Loosdrechtse Plassen), heeft ook de Kortenhoefse IJsclub al een aardige (vooral brede!!!) baan geveegd. Kortenhoef is 'officieel' nog niet open, maar dat zal niet lang meer duren. De vorst blijft er voorlopig nog in. Voor het komend weekend ziet de zaterdag er helaas onaangenaam uit: lage temperaturen in combinatie met zeer veel wind en mogelijk sneeuw; geen prettig vooruitzicht voor een schaatstochtje.

De lange termijn blijft niet ongunstig, hoewel er enige onzekerheid is over het voortbestaan van de blokkade boven Scandinavië; tot 16 januari ziet het er in ieder geval niet slecht uit. De Amerikaanse weerdienst houdt de vorst er nòg langer in!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

05-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.5 C

+1.3 C

   -2.4 C

z-z-w

Bft. 4-5

Bft. 2

Bericht No. 12 van 5 januari 2010 - 'Zacht' en sneeuw

Update: Eerste baan geopend in Wijdemeren!

IJsclub Loosdrecht heeft vandaag een eerste baan geopend. Er zal nog meer volgen!! 

De omgeving van Wijdemeren heeft er sinds gisteren één centimeter sneeuw bij.

Het was vannacht in Nederland, vergeleken met eerdere verwachtingen, 'zacht'. De Arend kan vandaag al geen ijsdag meer noteren, omdat vannacht kortstondig de temperatuur boven nul is geweest. De minimum temperatuur vannacht was -0.6° C. Ook elders in Nederland werd nergens matige vorst gemeten.

Naast de magere kou had onze omgeving enige last van sneeuwbuitjes. In totaal is er zeker één cm gevallen. (Lees over de gevaren van sneeuwijs.)

Resumerend: de ijssituatie in Wijdemeren en omgeving is er de afgelopen 24 uur niet beter op geworden en zal dat de komende 24 uur ook niet worden. We blijven nog in een zuid-westelijke stroming die vooral in de kustgebieden dooi zal brengen. Later in de week komen we weer in een noord-oostelijke stroming terecht, welke de temperatuur weer zal doen dalen.

Willen grotere groepen mensen eventueel komend weekend nog op de schaats komen, dan zullen we het vooral van de plaatselijke ijsclubs moeten hebben.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Een interview met Jos Werkhoven in de Gooi- en Eemlander van 31-12-2009 vindt u hier.

 

Interview 4 januari 2010 met voorzitter Ankeveense IJsclub,
David Pos

(filmpje hieronder)

04-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.1 C

-0.7 C

   -5.4 C

z-z-w

Bft. 4

Bft. 2

Bericht No. 11 van 4 januari 2010 - Op weg naar blokkade?

Op vele plaatsen in Nederland is afgelopen nacht wederom strenge vorst gemeten, wij moeten het in de omgeving van Wijdemeren nog zonder doen.
De strenge vorst wordt wel veelal veroorzaakt door de aanwezigheid van een dik pak sneeuw, ook daarmee doen wij het zonder.
Samengevat hebben we natuurlijk niets te klagen. Gisteren was pas de allereerste ijsdag (de hele dag de temperatuur onder nul). Vannacht was het in Kortenhoef op De Arend net een matige vorst: -5.4 C.
Het zal er om hangen of we vandaag een tweede ijsdag gaan meten. Door het afzakken van een storing is het westen van Nederland in de dooi en vooral daar vallen wat (natte sneeuw)buien. Dieper het land in zal de buiigheid afnemen. Op het moment van schrijven dwarrelen lichte sneeuwvlokken door Kortenhoef.

Tot heden hebben we de winter (nog) niet te danken aan een hoog boven Scandinavië (de standaard wintersituatie met vorst), maar er zijn aanwijzingen dat er zich daar een gaat vestigen. Het KNMI spreekt zelfs al over een mogelijke blokkade. Dat betekent dat het winterweer nog flink lang kan aanhouden!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

P.S. Als zeilliefhebber (zie zeilweer en weerfoto's van de zeilsloep Monrovia) heb ik ook een video geplaatst van ijzeilen op de Vuntus te Loosdrecht.

Foto's 03-01-2010 Ankeveense Plassen

foto's: Rien Leemans en Arent van Wassenaer van
Abcouder Wielervereniging Ieder Zijn Verzetje (IZV)

Abcouder Wielervereniging Ieder Zijn Verzetje (IZV)


Abcouder Wielervereniging Ieder Zijn Verzetje (IZV)

Abcouder Wielervereniging Ieder Zijn Verzetje (IZV)

Nico Karssemeijer; ijzeilen op de Vuntusplas te Loosdrecht, 03-01-2010

03-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.2 C

-0.4 C

   -6.0 C

n-o

Bft. 4

Bft. 1

Bericht No. 10 van 3 januari 2010 - Half om half

Bijzondere temperatuurverdeling vandaag 09.00 uur.
Klikken opent grote afbeelding.

Het was sinds gisteren half om half.
Enerzijds omdat we uiteindelijk toch nog een beetje sneeuw hebben gekregen. (uiteindelijk heeft het noordelijk deel van het land flink wat meer te verwerken gekregen; zie kaartje rechts)

Het sneeuwdek van 2-3 januari 2010.
Ankeveen en omgeving is goed weggekomen.
Klikken opent grote afbeelding.

Anderzijds omdat de hoeveelheid vorst in onze omgeving enigszins tegenviel: tot -4.7, nog net geen matige vorst.
De beide componenten hebben het ijs sinds gisteren niet echt versterkt, eerder onbetrouwbaarder gemaakt. De net gesloten windwakken zijn door het dunne laagje sneeuw moeilijker te onderscheiden.
Lees hier meer over sneeuwijs.
Houdt u niet van een risico? Neem dan nog een paar dagen rust tot het ijs echt is aangesterkt. De vorst zal er nog een lange tijd in blijven (tot twee weken).

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

 

Foto's 03-01-2010 bij Bergse Pad

foto's: Anne-Marie Poorthuis

Bergse Pad, noordzijde. Verdere doorgang was niet mogelijk.


Bergse Pad, noordzijde. Verdere doorgang was niet mogelijk.

Bergse Pad, noordzijde. Verdere doorgang was niet mogelijk, dus klunen.

De gevaren van sneeuwijs

Diverse sneeuwkristallen.
Bron: Wikipedia

De isolerende werking.

Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen; een ijskristal is een bevroren waterdeeltje.
Rondom zo'n kristal is zeer veel ruimte voor lucht. Als die waterdeeltjes bevriezen en sneeuw vormt, hebben we dus bevroren water omgeven met veel lucht. De lucht is ingesloten in de sneeuw. Zo'n deken van sneeuw met zeer veel lucht werkt als een isolator en tempert de aangroei van het ijs. Door het relatief warme water onder het ijs warmt het ijs weer op en laat het smelten. In plaats van ijsaangroei wordt het ijs dunner.
Dit proces speelt zich vooral af als het niet hard (meer) vriest.

Sneeuwkristal onder de elektronenmicroscoop


De sterkte.

De ingesloten lucht maakt het sneeuwijs broos. Zo broos zelfs dat het plots kan breken zonder enige vorm van waarschuwing vooraf: je zakt er zomaar door. Dit in tegenstelling tot 'zwart' ijs (ijs, alleen gevormd door bevroren water; veelal zwart lijkend door de donkere ondergrond van water en/of bodem). Dat ijs waarschuwt doordat er scheuren inschieten: het kraakt. Sneeuwijs kan derhalve maar weinig druk hebben. Scherpe schaatsen snijden eenvoudig in zo'n luchtige ijslaag.

De verhulling

Sneeuw verhult elk gevaar: scheuren, zwakke plekken, oneffenheden etc. Het zicht is fraai, het is voltrekt onduidelijk wat zich eronder bevindt.

Ingezonden filmpje van Koos Groenendaal: waken voor het windwak.
Ankeveense Plassen, 02-01-2010

Het windwak dat nog maar net is dichtgevroren en door bovengefilmde schaatsers wordt gemeden. Foto: Koos Groenendaal.

 

 

 

02-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.7 C

+0.9 C

   -6.3 C

z-z-w

Bft. 4

Bft. 1-2

Bericht No. 9 van 2 januari 2010 - Nog niet overtuigend 2

Vorst is er, maar nog niet echt overtuigend. Het was even -6 tijdens de heldere opklaringen, door het inschuiven van bewolking temperde Vorst weer. Ook was vandaag nog geen echte ijsdag (de hele dag de temp. onder nul).
De eersten (de waag-halzen) waren er al vandaag en eerlijk gezegd: het woord waaghals was vandaag niet echt van toepassing. Er was voor grote delen al een behoorlijke ijsvloer, maar....... er zijn, zoals altijd, zeer veel verraderlijke plekken. De windgaten welke pas vannacht zijn dichtgevroren met één à twee centimeter ijs. Ook het 'oude sneeuwijs' is niet zo sterk als het zwarte ijs, ook al ligt er zes centimeter. Dergelijk ijs kan zomaar breken door de brossere structuur.
Op het moment van schrijven waarschuwt de buienradar al voor buien. Hoewel we vannacht en vanochtend goed zijn weggekomen, zal er nu zeker wat gaan vallen. Ook nu weer in verhouding minder dan noordelijk van ons.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Situatie Bergse Pad 2 januari 2010 14.00 uur

Videobericht Weerstation De Arend, Ankeveen, Bergse Pad, 02-01-2010 14.00 uur

Eric Bunk (zeer frequente bezoeker van de site, het hele jaar door) zond mij bovenstaande video van vandaag van de sloten tussen de trekgaten,
Ankeveense Plassen..

Bergse Pad, de meest gebruikte opstapplaats is vannacht pas dichtgevroren: 1 à 2 cm ijs.

Bergse Pad. zuidzijde. Een nog niet compleet dichtgevroren windwak

 

 

 

Bergse Pad, zelfde hoogte. Noordzijde. De eerste opstappers.

Bergse Pad. Noordzijde. Veel goede stukken ijs.

Voor de zekerheid kunt u altijd op het weiland terecht.

Bericht No. 8 van 2 januari 2010 - Nog niet overtuigend

Vorst is er, maar nog niet echt overtuigend. Het was even -6 tijdens de heldere opklaringen, door het inschuiven van bewolking temperde Vorst weer.
De eersten (de waaghalzen) zullen vandaag al een poging wagen. Ik zal eerst mijn verplichtingen waarmaken en in de middag eens een kijkje gaan nemen en wat foto's maken, misschien een videootje.

De verwachtingen zijn qua temperatuur weer wat naar beneden bijgesteld; ook houden de meeste weerdiensten de vorst er nu weer langer in (twee weken!!!) Vandaag is er wel kans op winterse neerslag. Vanochtend zijn we goed weggekomen (vooral het Noorden had flink wat sneeuw), maar in de loop van de dag kunnen wij ook wat sneeuw verwachten.

U hoeft dus geen waaghals te zijn om de komende tijd op het ijs te komen; het zal gestaag aangroeien tot een veilige dikte.

Vorst hield het vandaag kort in zijn aanwezigheid; ik houd het kort in de berichtgeving.
De essenties heeft u gelezen, nu nog eventjes geduld.
Tot vanmiddag of morgen.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

01-01-2010

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.6 C

+1.0 C

   -6.3 C

n-o

Bft. 5

Bft. 2

Bericht No. 7 van 1 januari 2010 - Vorst schrijdt binnen - deel 2

De regenton op De Arend wordt gevoed door een ketting, welke het regenwater via de afvoer naar de ton leidt. De vorst deed fraai werk. In de inzet is de donkere foto de eerste van het nieuwe jaar; direct na middernacht genomen.
De lichte inzet is van de ochtend.

De Vorst doet het rustig aan. Na twee dagen kalm door het land geschreden te zijn, pakt ie er nog een rustige dag bij en zal zich meer in het oostelijke deel van het land ophouden.
Morgen moet ie met zijn gevolg toch echt aan de slag: we mogen de eerste ijsdag verwachten met in de ochtend mogelijk matige vorst.
Zoals al eerder geschreven: de verwachtingen voor strenge vorst zijn licht getemperd. De tempering wordt veroorzaakt door het (gelukkig!!!) ontbreken van een sneeuwdek in onze omgeving. Met sneeuw wordt het 's nachts beslist kouder door meer uitstraling.
Wel laten de verwachtingen de vorst langer in het land: twee weken behoort tot de mogelijkheden.
We komen dus zeker op het ijs te staan, maar verwacht nog geen uitspraak van mij wanneer. Houd deze pagina (en de overzichtspagina) in de gaten, maar nog beter: de metingen! Zij zullen ons vertellen wanneer het verantwoord zal zijn de benen in het Ankeveense landschap te strekken (en wat later in Kortenhoef en Loosdrecht).

De schaatsliefhebber heeft dus een fantastische start van 2010!!!
Ik wens u allen niet slechts een goede start, maar een compleet goed 2010.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

31-12-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.1 C

+0.6 C

   -0.7 C

n-o

Bft. 5

Bft. 2

Bericht No. 6 van 31 december 2009 - Vorst schrijdt binnen

Zoals het een gerespecteerd Vorst betaamt, schrijdt deze zeer langzaam binnen. Hij kijkt even hier, schudt een handje daar; pas daarna nemen Hij en zijn gevolg bezit van het land.
Zo verging het Nederland gisteren en vandaag zal het niet veel anders gaan: op vele plaatsen is er af en toe een beetje vorst, soms is de temperatuur net even boven nul. Heel misschien valt er nog een vlokje sneeuw. Maar na vandaag zal Vorst, in het begin nog traag, maar uiteindelijk doorzetten en Nederland voor een langere tijd in zijn greep gaan houden.

Een speciaal bewerkte foto (HDR technologie) van de situatie achter
De Arend op 29 december 2009

Voorlopig mogen we dan op een volle week rekenen. Hoewel de verwachtingen voor het meten van strenge vorst licht zijn getemperd, blijft het tot een mogelijkheid beho-ren. Na zaterdag gaan we zeer zeker een aantal nachten met matige vorst meten.
We komen dus zeker op het ijs te staan, maar ver-wacht nog geen uit-spraak van mij wanneer. Houd de-ze pagina in de ga-ten, maar nog be-ter: de metingen! Zij zullen ons vertellen wanneer het verantwoord zal zijn de benen in het Ankeveense landschap te strekken (en wat later in Kortenhoef en Loosdrecht).

De schaatsliefhebber heeft dus een fantastische start van 2010!!!
Ik wens u allen niet slechts een goede start, maar een compleet goed 2010.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

30-12-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

+0.1 C

+0.5 C

-0.4 C

n-o

Bft. 4

Bft. 1-2

Bericht No. 5 van 30 december 2009 - Nog even geduld, dan regeert Vorst!!!Zowel in de titel van het bericht als in de inhoud ervan is er weinig verandering: we mogen met een steeds groter wordende zekerheid rekenen op een lekkere vorstperiode. Lekker in lengte, zeker een week. Lekker in de hoeveelheid vorst, strenge vorst behoort zeker tot de mogelijkheid.
De neerslag die Nederland gisteren even opschrikte, is voor de ijssituatie niet verslechterend geweest. In onze omgeving leek het een mengsel van regen, natte sneeuw en hagel. Vandaag zal er nog wat vallen, maar het zullen geen grote hoeveelheden zijn.
Onze omgeving zal vandaag nog kwakkelen met temperaturen rond het vriespunt. De temperatuursverschillen zijn groot in Nederland. Op het moment van schrijven is het in Maastricht 8.9° C., in het noorden vriest het licht en hier schommelt de temperatuur rond het vriespunt.
Na vandaag zal de koude lucht de strijd winnen. Morgen komt onze omgeving waarschijnlijk al in de (lichte) vrieslucht te zitten, daarna wordt het alleen nog maar kouder en kouder. De nacht naar zondag zal mogelijk een eerste koude nacht zijn met strenge (?) vorst. Dan zal de vorst waarschijnlijk minstens een week aanwezig blijven.

Heeft u nog niet op het ijs gestaan? Dan wordt het nu toch echt tijd de schaatsen te inspecteren en deze pagina frequenter te bezoeken.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

29-12-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.1 C

+1.2 C

   -1.4 C

0-n-o

Bft. 4

Bft. 1-2

Bericht No. 4 van 29 december 2009
Foto's situatie Bergse Pad, Ankeveen 15.00 uur

De ijssituatie is, met het oog op de te verwqchten vorst, zeer gunstig te noemen.
Er ligt nog wat open, maar zelfs de grote wateren zijn nog helemaal of grotendeels bedekt met een ijslaag. Op de kleinere sloten wat 'rondhobbelig' door sneeuwresten; de grote wateren overwegend een fraaie spiegel.
Op het moment van schrijven (29-12-2009 20.30 uur) komt er een neerslaggebied zeer spoedig over ons heen. Het ziet er naar uit dat het regen zal zijn, maar een kans op sneeuw is toch niet uit te sluiten.
Wij duimen voor regen.

De aanloop naar het Bergse Pad ligt, mede door de stevige oostenwind, weer open.

Bergse Pad 500 meter verder, zicht op zuidzijde. (Breedbeeld van drie foto's)

Bergse Pad, zelfde hoogte. Noordzijde.

Bergse Pad. Noordzijde.

Bergse Pad. Noordzijde.

Bergse Pad. Noordzijde.

Bergse Pad. Zuidzijde.

Bericht No. 3 van 29 december 2009 - Nog even instabiel, dan regeert Vorst!!!

We hebben zeker tot en met donderdag nog met instabiliteit te maken: de luchtmassagrens, de grens tussen warmere en koude lucht, ligt dan precies boven Nederland. Daardoor kunnen er grote verschillen in temperatuur optreden. Het noorden zal aan de koude kant blijven en het zuiden aan de warme kant. En wij zitten daar dus precies tussen in!
Dat kan (voor de ijsvorming) nog wel problemen opleveren: er wordt nog flink wat neerslag verwacht op woensdag (en donderdag ook nog wat). Aan de warme kant wordt dat regen, aan de koude kant sneeuw.
Wij duimen dus dat we regen krijgen; deze kan dan later voor een spiegelgladde ijsvloer zorgen.
Onderstaand een nieuwe afbeelding van Meteoconsult. De rode lijn is dezelfde als welke u ziet in de meerdaagse voorspellingen van het KNMI (van het ECMWF); de blauwe lijn is van de Amerikaanse weerdienst NCEP (NOAA) welke een ander computermodel gebruikt (GFS).

Lagen ze eerst nog ver uit elkaar, nu beginnen ze elkaar steeds meer te naderen. Dat betekent dat we een groter vertrouwen in de verwachtingen mogen hebben. Na zondag mogen we dus op strenge vorst hopen.

Heeft u dit jaar nog niet op het ijs gestaan, dan kan het geen kwaad de schaatsen eens goed te inspecteren.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Bericht No. 2 van 28 december 2009 - Nog instabiel

De voorspellingen van het KNMI blijven hardnekkig in een tweede vorstperiode geloven, hoewel we deze week eerst nog wat door onzekerheid heen moeten. De onzekerheid wordt veroorzaakt doordat de luchtmassagrens (de grens tussen warmere en koude lucht) precies boven Nederland komt te liggen. Daardoor kunnen er grote verschillen in temperatuur optreden. Het is tevens mogelijk dat het noorden aan de koude kant blijft en het zuiden aan de warme kant.

Maar het KNMI schreef ook: "Toch is er een duidelijke tendens zichtbaar naar een kouder weer." Onderstaande prognose laat dat ook duidelijk zien.

En voor die langere termijn laten nu ook de overige weerinstituten in hun prognoses de winter terugkeren.
De kou van de eerste vorstperiode is ook nog niet uit de plassen verdwenen, zodat bij de terugkeer van de vorst zich snel een stevige ijsvloer kan vormen.

Heeft u dit jaar nog niet op het ijs gestaan, dan kan het geen kwaad de schaatsen eens goed te inspecteren.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Bericht No. 1 van 25 december 2009 - Een tweede kans?

Als we slechts afgaan op de lange termijn prognose van het KNMI, dan staan we eind volgende week weer op het ijs: (volgens prognose van 25-12-2009)

U weet inmiddels wel welke waarde we aan een dergelijke prognose mogen hechten: een zeer geringe!!!
Het zou interessant worden als andere gerenommeerde weerinstituten met soortgelijke voorspellingen kwamen. Dat is (nog) niet het geval, zie daarvoor de prognose van het Amerikaanse NOAA:

Nu zijn de twee afbeeldingen niet echt goed met elkaar te vergelijken. De groene lijnen in de prognose van het KNMI zijn mogelijke afwijkingen en die afwijkingen geven zomaar 15 graden temperatuurverschil. De rode lijn van het KNMI (de operationele) wordt wel als de meest waarschijnlijke verwacht.
Het Amerikaanse NOAA geeft slechts één lijn die zij als meest waarschijnlijk achten en die verschilt behoorlijk met de verwachting van het KNMI.

Samengevat: er is een kans dat we een tweede vorstperiode induiken. Om daar meer zekerheid over te krijgen, moeten we geduld hebben en de trends blijven volgen. Dit bericht is een eerste poging daartoe.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend