Winter 2008-2009

Vorstperiode van 26-12-2008 t/m 12-01-2009
Oudste bericht onder, nieuwste boven.

15-01-2009 - Internationaal staartje.....

Het schaatsen van de afgelopen periode trok ook belangstelling in het buitenland. Het volgende artikel is ook een zoektocht naar 'de Nederlandse identiteit'. Lees de New York Times van 15 januari.
 

13-01-2009

Onderstaande afbeelding vertoont het temperatuurverloop gemeten op weerstation De Arend tijdens deze vorstperiode

Meten - deel 19 - vorstperiode afgesloten

Foto: Koen van Weel, ANP
Bob de Vries gaat als winnaar over de streep tijdens de 'Eendaagse' van Ankeveen.

Gisteren kon ik nog niet de vorstperiode afsluiten: er werd tenslotte nog geschaatst in Ankeveen door de top van de Nederlandse marathonrijders. Na vandaag zeg ik: vorstperiode afgesloten. Het kleine beetje nachtvorst dat mogelijkerwijs nog aan het eind van de week zal voorkomen, zal moeilijk in staat zijn een betrouwbare ijsvloer te creëren.
De dooi zette gisteren met temperaturen tot 5.4 C. versneld door, geholpen door de harde wind en de neerslag.
Stonden we in december 2007 met weinigen nog maar drie dagen op het ijs, in deze periode konden velen twaalf dagen het ijs op (twee dooidagen niet meegerekend).
Weerstation De Arend haalde een record aantal bezoekers, geholpen door o.a artikelen in de Volkskrant, NRC en de Gooi en Eemlander. Zelfs Een Vandaag kwam even op bezoek. Er heerste in Nederland een schaatskoorts die velen twaalf jaar lang niet meer hadden meegemaakt.
Van zeer velen van u mocht ik zeer vriendelijke en bemoedigende woorden ontvangen, zowel op het ijs als in het gastenboek. Ik wil u allen daarvoor hartelijk danken. Een volgende vorstperiode mag u weer op mij rekenen.
Tot ziens.

12-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

+3.6 C

+5.4 C

  +1.9 C

zuid-zuid-west

Bft. 7

Bft. 4 à 5

Meten - deel 18 - gewone werkweek

Foto: KNSB. Uit de deelnemerslijst blijkt dat de 'groten' zich hebben ingeschreven.

Klassieker in Ankeveen

Vandaag en morgen wordt de Ankeveense Tweedaagse gehouden; een schaatsklassieker. (Normaal gesproken altijd drie dagen, maar i.v.m. een wedstrijd woensdag a.s. op de 5 km baan van Biddinghuizen ingekort; Ankeveen houdt graag goede contacten met 'concurrenten'.)
Update 12.30 uur
: dinsdag afgelast; een ééndaagse is overgebleven!!!
Het ijs is nog sterk genoeg, maar na al bijna 24 uur dooi en een zeer stevige wind, zal het nat zijn. Glijden zal nog wel lukken!
Normaal gesproken eindig ik een vorstperiode met de woorden 'afgesloten'. Deze houd ik nog even voor me, hoewel het uitstel van executie zal zijn. Ik heb er maar 'gewone werkweek' van gemaakt omdat ik na alle schaatspret nu toch echt wel weer aan het werk moet. Bovendien ben ik geen liefhebber van het schaatsen op nat ijs met een zeer harde wind en dan ook nog doorzettende dooi.
Het woord 'afgesloten' houd ik nog even voor me, omdat er misschien nog wat vorst gaat komen binnen vijf dagen. Met de nadruk op misschien, want de temperatuurverwachtingen zijn na vandaag hoger bijgesteld. Op de achtergrond blijf ik nog even aanwezig en zal gaan zien wat de komende dagen ons gaan brengen. Tot morgen!

Om 15.00 uur maakte ik onderstaande foto van de sloot achter De Arend, plaatste deze op de pagina van de recente metingen met het advies:
kom niet meer op de plassen; het ijs wordt met het uur onbetrouwbaarder.


 

11-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.8 C

+3.3 C

  -5.0 C

zuid-zuid-west

Bft. 6

Bft. 4

Meten - deel 17 - weekendplezier II

Foto: Kortenhoefse IJsclub Ons Genoegen. Uit de historie. Nu met licht gewicht vegers, toen met licht gewicht auto's: Citroen Diane.

Vannacht vroor het nog net precies matig: -5 C. Het zal voor het gevoel beslist minder aanvoelen dan gisteren; er staat vandaag meer wind.
Omdat ik vandaag wat laat was, citeer ik voor de snelheid uit de KNMI berichten.
De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van 4 graden op
de Wadden tot min 2 in Limburg. De wind maakt het voor het gevoel erg schraal. De nacht van zondag op maandag verloopt meest helder. Het is minder koud; 't vriest in het algemeen licht, in het zuidoosten nog matig. Maandag overdag is het eerst tamelijk zonnig. De middagtemperatuur ligt met zo'n 4 graden ruim boven het vriespunt, in het oosten en zuidoosten en oosten blijft de temperatuur achter. De wind is zuid tot zuidwest en matig, kracht 4.
Samenvatting meerdaagse-periode: Invallende dooi, het laatst in het zuidoosten van het land. Vooral dinsdag af en toe regen en in het oosten kans op IJZEL.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op wisselvallig winterweer met 's nachts lichte vorst en overdag temperaturen rond normaal.
Het betekent dat deze week het ijs nog flink sterk zal blijven, hoewel het ijs na maandag beslist nat zal worden. Voor volgend weekend wordt er weer (matige?) vorst voorspeld. De kou is nog niet uit de lucht.

Goede vriend Steven Stavast zond mij nevenstaande video van vandaag: een Hagenees in Ankeveen.

10-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-5.3 C

-1.9 C

  -8.7 C

zuid-zuid-west

Bft. 3

Bft. 1

Meten - deel 16 - weekendplezier

Foto: Koos Groenendaal. Hij schreef: "Gespot op de Kortenhoefse Plassen. Een weerman in stijl en bewapend met reddingsmiddelen, zoekend naar het zwarte ijs."

Het komende weekend is er een van schaatsplezier; beide dagen zijn goed, zaterdag wint het van de zondag. Zaterdag zal de hele dag de temperatuur onder nul blijven (hoewel, dat schreef ik gisteren ook en toch was er in Kortenhoef geen ijsdag: heel kort was het even tot +0.9) en schijnt de zon volop bij weinig wind. Zondag overdag komt de temperatuur wel boven nul, er is dan ook meer wind en vooral in het westen zijn er wat wolkenvelden. Vannacht kan het nog matig vriezen. Resumerend: nog een topweekend voor schaatsplezier.  Zeer vele ijsclubs hebben geveegd, zodat de ijskwaliteit beslist mee zal vallen. Het is minder glad dan in de aanvangsperiode, maar we hebben niet te klagen: geen snijdende oostenwinden, geen sneeuwhopen; gewoon een lekkere stabiele winter. Houd u wel rekening met werkijs? Vannacht vroor het wederom matig: tot -8.6 C.
 

Foto: Joost van den Broek/De Volkskrant.
Deze foto stond vandaag op de voorpagina van de Volkskrant. Bij het onderschrift stond ook de naam Wil Werkhoven, de voormalige eigenaar van deze slijperij en mijn broer.

En na het weekend?
Na maandag gaat voor onze omgeving de vorst eruit, 's nachts misschien nog een beetje vorst, overdag tot +4 à 6. Het zuid-oosten kan de vorst tijdelijk nog iets langer vasthouden. We mogen dan dus ernstig rekening houden met het eind van deze vorstperiode die op 26 december 2008 een aanvang nam. De kou zal er niet echt uitgaan; wie weet wat er gebeurt na een weekje van rustige dooi.
We hebben niet te klagen.

De dag was voor mij een bijzondere: bijzonder schaatsweer èn een nieuwjaarsreceptie van mijn watersportvereniging. De combinatie pakte goed uit getuige onderstaande foto's. (J.W.)

Het IJsselmeer vanaf Flevoland, kijkend richting Amsterdam

Goed glij-ijs op de Oostvaarders Plassen

Nog steeds open stukken in verbindingsvaarten

Het IJsselmeer bij de Blocq van Kuffeler (gemaal en locatie van de haven van de
W.S.V. de Blocq van Kuffeler, alwaar mijn zeilsloep ligt.

De haven overgenomen door schaatsers

Van Marc Veenstra kreeg ik onderstaande drie foto's van de Loosdrechtse Plassen.
Je moet er als schaatser gewoon vroeg bij zijn.

09-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.7 C

+0.9 C

  -8.3 C

zuid

Bft. 2

Bft. 0-1

Meten - deel 15 - Topdagen

Slaapkamerraam op De Arend.
Ik stook niet op de slaapkamers en met enkel glas verschijnen dan weer ouderwetse ijsbloemen.

De komende drie dagen, vandaag, zaterdag en zondag zullen voor het schaatsen topdagen worden: door de blijvende aanwezigheid van de vorst, ook overdag, weinig wind en vooral veel zon, zal het op het ijs aangenaam vertoeven zijn. Zeer vele ijsclubs hebben geveegd, zodat de ijskwaliteit beslist mee zal vallen. Het is minder glad dan in de aanvangsperiode, maar we hebben niet te klagen: geen snijdende oostenwinden, geen sneeuwhopen; gewoon een lekkere stabiele winter. Houd u wel rekening met werkijs? Vannacht vroor het matig: tot -8.3 C.
Gisteren stond de hele ochtend één file in Nederland: de N 201 naar Kortenhoef. De gemeente Wijdemeren had wel verkeersmaatregelen getroffen, maar blijkbaar was de toeloop groot. Gisteren was voor Wijdemeren en omgeving pas de derde ijsdag van deze vorstperiode (hele dag temperatuur onder nul).
En na het weekend?
Al een week lang hadden de computermodellen moeite de verdere voortgang te berekenen; aan die onzekerheid lijkt nu een einde te komen. Na maandag gaat voor onze omgeving de vorst eruit, zowel 's nachts als overdag. Het zuid-oosten kan de vorst tijdelijk nog iets langer vasthouden. We mogen dan dus ernstig rekening houden met het eind van deze vorstperiode die op 26 december 2008 een aanvang nam.
We hebben niet te klagen.
 

08-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.8 C

-1.6 C

  -6.0 C

zuid-zuid-west

Bft. 3

Bft. 1

Meten - deel 14 - werkijs

Foto: Henk Ravenhorst
Het schuifwerk van de ijsclubs

Kleine update 13.13 uur: Er stond de hele ochtend één file in Nederland: de N 201 naar Kortenhoef.
Gisteren was uiteindelijk een teleurstellende dag: er was sneeuw verwacht en mogelijkerwijs temperaturen boven nul, maar de temperatuur liep te vroeg te snel op. Dat maakte van de bovenlaag een vervelende pap. Dat zijn wel de momenten dat de ijsclubs hun grote waarde bewijzen: zij vegen de pap opzij opdat het niet opnieuw zeer hobbelig gaat aanvriezen. Niet dat je dan een spiegelende baan krijgt, maar er is nog prima te schaatsen. Echt werkijs. Laten we er ook maar eens wat moeite voor doen, het is goed voor de conditie.
Ik kan u wel zeker tot en met zondag goede berichten geven: 's nachts veelal matige vorst, overdag amper of niet boven nul, weinig wind en bovenal veel zon. Het zullen voor tienduizenden heerlijke schaatsdagen worden op over het algemeen zeer stevig ijs.
Houdt het dan nog steeds niet op? Neen. Tot en met maandag zeker niet en dan zijn we al weer vijf dagen verder. Een termijn die voor de voorspellende weercomputers al te lang is. Er is dus nog van alles mogelijk. De tendens is wel dat na dinsdag de temperatuur omhoog gaat, maar dat zou zo maar weer kunnen veranderen. De meteorologen van het KNMI vallen al drie dagen in herhalingen. Ook vanochtend schreven zij weer: "Evenals de afgelopen dagen zien we de tendens dat het einde van de koude periode steeds verder naar achteren wordt geschoven, waarmee gezegd wordt dat de timing van het einde van de kou nog steeds een onzekerheid is."

Ik moest vandaag even in Almere zijn. Vlakbij ligt mijn zeilsloep Monrovia in de haven Blocq van Kuffeler.
Anders een door de wind veelal onstuimige haven; de sloep lag lekker vast nu.

 

De terugtocht naar huis langs de IJsselmeerdijk leverde onderstaande foto op: kruiend ijs langs de dijk. Nog niet veel, wel fraai.

Van Jaap Dubbeldam ontving ik onderstaande drie foto's van de tocht over de Kortenhoefse Plassen.


 

07-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-1.4 C

+3.4 C

  -6.3 C

zuid-west

Bft. 4

Bft. 1

Meten - deel 13 - lichte sneeuw

Interview Jos Werkhoven NRC 7 januari 2009

Vraag: bij vorst leg ik het werk neer. Echter.... er zijn ook een aantal afspraken gemaakt waaraan ik mij houd. Vandaag ben ik niet op het ijs. Wil een van jullie mij iets over de ijssituatie melden na de lichte sneeuwval? (Ankeveen, Kortenhoef en Loosdrecht). Mijn dank is bij voorbaat groot.

UPDATE 21.30 uur

Het antwoord op bovenstaande vraag heb ik van velen gekregen.
Ik heb ze samen in een pagina geplaatst die u hier vindt.
Morgenochtend bij licht (8.45 uur) zal ik Ankeveen inspecteren; video en weerbericht is er dan na 10.00 uur.
De berichten hebben, ondanks de verschillende locaties, eenzelfde strekking: het ijs is er behoorlijk op achteruit gegaan, maar iedereen heeft ondanks werkijs toch genoten.
Dat is leuk om te constateren, er wordt niet gemopperd. We zijn tot gisteren zeer verwend met prachtige gladde ijsvloeren; nu moeten we aan het werk op werkijs. Het is een realiteit die bij de winter past en we zijn niet verleerd daarin mee te bewegen.
Namens alle bezoekers van De Arend wil ik alle inzenders van de observaties hartelijk bedanken.

 

Ik had liever nog minder gezien: sneeuw. De gevallen hoeveelheid in Ankeveen/Kortenhoef is zeer mager: 2 à 3 mm, maar het is kleefsneeuw die zich door de wind niet eenvoudig laat wegblazen. De spiegel van gisteren is derhalve bedekt. Hopelijk trekken de vegers van de ijsclubs mooie baantjes.
De voorspelde matige vorst was er gisteravond al: -8.2 om 21.30 uur. Met een halfvolle maan was ik op dat moment met mijn schaatsmaten aan het schaatsen (zie foto).

Foto: Jos Werkhoven
'Riders of the dark': de schaatsmaten Willem, Andries en Menno (v.l.n.r.)

Vanaf dat moment is de temperatuur langzaam gaan stijgen tot -2.1 om 09.00 uur.
Er was een bijzondere temperatuurverdeling in Nederland. U leest en ziet het hier; vier bijzondere temperatuurkaarten.
De vorst blijft er deze week aardig in. Vandaag zal wellicht kort (of niet??) de temperatuur even boven nul komen, gevolgd door een nacht met matige vorst. De rest van de week blijft het, waarschijnlijk ook overdag, vriezen. Het einde van de kou blijft nog steeds een onzekere factor. De meteoroloog van het KNMI schreef vanochtend: "Ook nu weer zien we de tendens dat het einde van de koude periode steeds verder naar achteren wordt geschoven, waarmee gezegd wordt dat de timing van het einde van de kou nog steeds een onzekerheid is."

Foto: Harld Roling, ijsbaan van de Ankeveense IJsclub
 

06-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-4.6 C

-0.7 C

  -8.4 C

noord-oost

Bft. 3

Bft. 1

Meten - deel 12 - vandaag welkom

Vanavond 'verlicht' schaatsen op de baan van de Ankeveense IJsclub - toegang € 3,--
Kortenhoefse IJsclub ook open.

Hoewel het in Ankeveen/Kortenhoef qua temperatuur wel 'meeviel' (-8.2 om 09.00 uur), is het ijs in de laatste 24 uur er alleen maar sterker op geworden.
Klik hier voor temperatuurkaart Nederland vandaag om 09.00 uur.
Hoewel er altijd risico's zullen zijn als veel mensen gelijk een activiteit ondernemen, kan ik toch van harte zeggen: u bent welkom op de prachtige Ankeveense Plassen. Een veilig opstappunt is veelal het Bergse Pad: het is lekker lang en zowel links als rechts zult u altijd een fijn opstapplekje vinden, vooral als u nog een stukje verder het pad op loopt. De meesten stappen natuurlijk in het begin op, maar dan is de ijskwaliteit er ook naar.
De weersomstandigheden zullen ideaal zijn: volop zon, weinig wind en de vorst blijft er de hele dag in. Na vandaag volgt wederom een koude nacht met matige vorst (tussen -5 en -10); morgen zal de temperatuur wel even boven nul uitkomen. Voor het schaatsen is dat geen belemmering. In de vroege ochtend passeert een kleine storing die een klein beetje sneeuw kan brengen. De hoeveelheden zullen niet groot zijn; het ijs zal er weinig onder lijden.
Hoe lang blijft het nog koud? Ik durf nu al wel te zeggen dat u zeker tot en met zaterdag het ijs op kunt. Zondag lijkt een 'warmere' dag te worden met temperaturen flink boven nul en wellicht is dat het begin van het einde. Maar ook de professionele collega's van het KNMI hebben nog hun twijfels. Vanmorgen schreven zij: "Uit ervaring weten we dat de afbraak van een blokkade een moeilijk item is voor de modellen. Gezien de afgelopen dagen werd het einde van de koude periode steeds verder naar achteren geschoven, waarmee gezegd wordt dat de timing van het einde van de kou nog steeds een onzekerheid is."
Let wel: aan alle gegevens op deze site als wel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.

Foto Gerard Helmig: "Men heeft toch nog ontzag voor de zwakke plekken van vorige week!"

De volgende twee fraaie foto's zijn van vaste inzendster Martine Mees.

De onderstaande foto is van Jos Werkhoven

De patrouilleronde is vandaag uitgebreid tot op het ijs.

Dat 6 januari de beste schaatsdag was, is ook zeer goed te zien op het filmpje van Kees Wennekendonk, schaats met hem mee op de Loosdrechtse Plassen.

05-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.7 C

 +2.1 C

  -3.4 C

noord-oost

Bft. 6

Bft. 4

Meten - deel 11 - vandaag wegblijven

De vorst is een paar uurtjes later dan verwacht gekomen: in onze omgeving vriest het sinds 08.30 uur. Ik kan u slechts adviseren: blijft u a.u.b. thuis en kom dinsdag. Daarna krijgt u zeker t/m donderdag nog alle kans. Gun het ijs de kans er sterker uit te komen. Vandaag schaatsen kan voor u zelf al extra risico opleveren, maar de bovenlaag van het ijs is door de neerslag en de dooi nog bros. Uw bewegingen kunnen het ijs voor uw nakomers op dinsdag onaangenaam verslechteren. Ankeveen/Kortenhoef is goed weggekomen met de sneeuw. Er zijn slechts een paar vlokjes gevallen die het ijs weinig kwaad hebben gedaan.
Het is te hopen dat de temperatuur de hele dag onder nul blijft, maar deze kan ook op 0 graden blijven steken. De krachtige wind (Beaufort 5) zal het onaangenaam koud doen aanvoelen. In de nacht naar dinsdag wordt zeker matige vorst verwacht, strenge vorst (lager dan -10 behoort tot een reeële mogelijkheid). Dinsdag wordt een zonnige dag met weinig wind: een ideale schaatsdag.
Voor de langere termijn zijn de modellen er nog steeds niet uit. Voor deze week mogen we er rekening mee houden dat we (ondanks af en toe temperaturen overdag in de plus) waarschijnlijk tot en met vrijdag/zaterdag op het ijs kunnen blijven staan.

Let wel: aan alle gegevens op deze site als wel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.

De brosse bovenlaag kan vandaag door schaatsbewegingen makkelijk beschadigd raken.
Ga daarom niet schaatsen vandaag: gun het ijs de kans aan te sterken. Morgen kan het weer!!!

04-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

+2.3 C

 +3.3 C

  +1.3 C

west-zuid-west

Bft. 4

Bft. 2

Extra update van 20.15 uur - maandag wegblijven

Naar aanleiding van de dooitemperaturen en de neerslag een update.
Bent u van plan maandag naar Ankeveen of Kortenhoef te komen, dan kan ik slechts adviseren: blijft u a.u.b. thuis en kom dinsdag wel. U krijgt zeker t/m donderdag nog alle kans. De hoge temperatuur en de neerslag heeft tot heden de sterkte van het ijs geen goed gedaan, maar dat zal na maandag zelfs sterk verbeteren. Gun het ijs de kans er sterker uit te komen. Morgen schaatsen kan voor u zelf al extra risico opleveren, maar het is de vraag of er dan al genoeg vorst is geweest om het ijs te 'vernieuwen'. Uw bewegingen kunnen het ijs voor uw nakomers op dinsdag onaangenaam verslechteren. De vorst zal pas ergens in de vroege morgen weer terugkeren, in eerste instantie met mate. Overdag is het dan ongeveer 0 graden en de nacht naar dinsdag wordt weer matige vorst verwacht. De nog krachtigere wind (Beaufort 5) zal het onaangenaam doen aanvoelen. Dinsdag wordt een zonnige dag met weinig wind: een ideale schaatsdag.
Voor de langere termijn zijn de modellen iets gunstiger bijgesteld en mogen we er rekening mee houden dat we (ondanks af en toe temperaturen overdag in de plus) waarschijnlijk tot en met het volgende weekend (met veel ?????) op het ijs kunnen blijven staan.

Let wel: aan alle gegevens op deze site als wel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.

 

Meten - deel 10 - zondag rustdag

U wist het al: vandaag is er een tweede dooiaanval en er gaat wat neerslag vallen. Derhalve maak ik van deze zondag maar een rustdag. Het is niet zo dat je dan het ijs niet meer op kunt, maar nattigheid van boven en op de vloer gecombineerd met een stevige wind, maken de condities beslist minder aangenaam. Het is te hopen dat het genoeg dooit om al het schaatsslijpsel te laten smelten, zodat de opnieuw intredende vorst er weer een spiegelende ijsvloer van kan maken.
De details: vandaag dus dooi met temperaturen tussen +2 en +4, een westelijke wind die nog in kracht toeneemt tot Beaufort 4 in onze omgeving aangevuld met wat neerslag in de vorm van regen. Aan het eind van de dag (avond en nacht) draait de wind weer naar het noord-oosten en komt de aanvoer van koude lucht weer snel op gang, mede doordat de wind blijft doorstaan. Het zal morgen ongeveer 0 graden worden, maar door de nog krachtigere wind (Beaufort 5) zal het onaangenaam aanvoelen. Het is de opmaat naar twee koude nachten met matige vorst.
Wilt u nog een snipperdag opnemen, dan komt de dinsdag daarvoor het best in aanmerking: weinig wind en veel zon.
Voor de langere termijn zijn de modellen iets gunstiger bijgesteld en mogen we er rekening mee houden dat we (ondanks af en toe temperaturen overdag in de plus) waarschijnlijk tot en met het volgende weekend op het ijs kunnen blijven staan.

Let wel: aan alle gegevens op deze site als wel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.

Het 'natte ijs' in de sloot achter De Arend voorspelt veel goeds: hopelijk is het voldoende om het schaatsslijpsel van de Plassen ook te doen smelten om wederom een spiegelgladde ijsvloer te doen ontstaan. (Dan moet er maandag niet geschaatst worden!!!)
 

03-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.3 C

 +1.4 C

  -7.9 C

west-zuid-west

Bft. 3

Bft. 1

Meten - deel 9 - Nu of pas weer dinsdag

Pak uw kans vandaag!!! Zeker de mensen die volgende week moeten werken. Later op de dag start de tweede dooiaanval (nu al in het noord-westen), vannacht en morgen blijft de temperatuur de hele dag boven nul en zal nog een uitwerking kunnen hebben naar de maandag. Dinsdag, woensdag en wellicht ook donderdag kan er dan weer op hard ijs worden geschaatst.
De details: in het noord-westen dooit het nu (9.30 uur)al. Omdat de n-w wind in de loop van de dag zal toenemen (Beaufort 3 à 4), wordt de warmere lucht ver het land opgeblazen. Alleen in het z-o zal het langer blijven vriezen, elders neemt de temperatuur toe tot waarden tussen 0 en +5 graden. Vanavond en vannacht is er al lichte regen die zich morgen over grotere delen van het land uitbreidt. De temperatuur komt morgen nergens meer onder nul uit. Zondagavond en nacht draait de wind weer naar het n-o en wordt er weer koudere lucht (met sneeuw) aangevoerd. De maandag wordt dan een twijfelachtige schaatsdag. Maandag en dinsdag worden weer flink koud en blijft het overdag ook vriezen. Woensdag en donderdag hebben nog wel koude nachten, maar dan is de temperatuur overdag boven nul.

Er was zelfs ook nog een kleine rel!!!

In de Volkskrant van 3 januari stond ook een bericht waarin de burgemeester van Wijdemeren (waartoe Ankeveen en Kortenhoef behoren) sprak over 'domme dwaze ouderen' op het ijs.
Het Volkskrantbericht.
Het commentaar van Jos Werkhoven van weerstation De Arend.

De Arend in de Volkskrant en op tv: Een vandaag

Weerstation De Arend was al eerder bezocht door lokale en provinciale pers (zie menu De Arend informatie > De Arend in de pers); nu krijgt weerstation De Arend zowaar landelijke bekendheid.
De Volkskrant publiceerde vandaag (03-01-2009) in het Vervolg een paginagroot artikel (dank aan Martine Mees die mij een PDF van het artikel toezond; dus nu online te lezen via De Arend in de pers).
Hedenochtend kwam een team van de actualiteitenrubriek Een Vandaag een reportage maken op weerstation De Arend. De reportage wordt vandaag, 03-01-2009 om 20.30 uur op Nederland 1 uitgezonden.

Onderstaande foto's: Anne-Marie Poorthuis

Opname in de tuin van De Arend

Opname in de weerkamer van De Arend


Foto: Jos Werkhoven

En na de opnamen natuurlijk weer lekker schaatsen. Niet hier, dit is voor de gezelligheid, maar op die heerlijk gladde zwarte stukken waar 98% nooit overheen rijdt.

Onderstaande twee foto's kreeg ik van Jan van der Veer. Hij schreef:
"Hierbij een aantal foto´s die wij vandaag hebben kunnen maken op de Ankeveense plassen. Op de eerste foto staat dochter Daphne voor het eerst op stalen noren; zij is 7 jaar jong. De tweede foto geeft aan dat de twee broertjes (tweeling) hun jongere zusje best kunnen helpen."

Bovenstaande foto ontving ik van Judith Brandon: de Vuntus van vandaag.


02-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.5 C

 +2.2 C

  -7.1 C

noord-noord-oost

Bft. 4

Bft. 1

Meten - deel 8 - 't Houdt niet over...

Vandaag inclusief informatie en foto's van de Kortenhoefse Plassen

Zonder te mopperen kan ik slechts noteren: 't houdt niet over. Tegen de verwachting in bleef de zachtere lucht in onze omgeving de hele nacht aanwezig: geen vorst, wel aan de grond en dus ook bij het ijs. Het ijs heeft er dus (nog) niet onder geleden, maar vandaag zullen we daar toch wel wat van gaan merken. Voor de hele dag wordt een temperatuur net boven nul verwacht.
De nacht naar zaterdag wordt weer een koudere met vorst, hoewel minder koud dan eerder voorspeld. Een matige vorst blijft tot de mogelijkheden behoren. Heeft u nog niet op het ijs gestaan, dan wordt het zo langzamerhand wel tijd, want zondag komt een tweede dooiaanval die beslist succesrijker zal zijn dan die van gisteren en vandaag. Zondag steekt er een stevige westenwind op (Beaufort 4, in het noorden 5) die de zachtere lucht nog dieper het land op zal stuwen. Wellicht hebben we daar maandag ook nog mee van doen, hoewel de temperatuur gedurende de maandag weer gaat dalen tot onder het vriespunt. Betekent dat dan het einde van de winter? Neen, nog net niet! We zullen maandag???, dinsdag en woensdag zeker nog het ijs op kunnen. Na woensdag lijkt aan de winter een einde te komen.

Let wel: aan alle gegevens op deze site als wel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.

Onderstaande bijzondere foto is van schaatsmaat Gerrie Torsing
Ankeveen; een vos in de val in het ijs.

Als Kortenhoever houd je natuurlijk graag je eigen dorp in ere.
Omdat de Ankeveense Plassen ondieper zijn, liggen deze altijd eerder dicht dan de Kortenhoefse Plassen; in elke vorstperiode liggen de Kortenhoefse Plassen één tot meerdere dagen later dicht. Ze zijn echter niet minder fraai en samen met de Ankeveense Plassen vormen ze een bijna aangesloten prachtig natuurgebied (in eigendom van Natuurmonumenten). Een ander voordeel is dat het in de beginfase van het schaatsen er erg rustig is (zeker in vergelijking met de Ankeveense Plassen). Dat verandert meestal als de ijsclubs open gaan.
Vandaag waren derhalve de Kortenhoefse Plassen aan de beurt. De lichte dooi maakte het ijs een fractie minder hard; het had weinig invloed op het schaatsplezier.

Alle onderstaande foto's zijn van Jos Werkhoven, 1 januari 2009, Kortenhoefse Plassen

Één van de grotere plassen in tegenlicht.

Tussen de afzonderlijke plassen liggen veelal brede verbindingswateren.

Zwaan beziet het weinige schaatsvolk vanaf een afstand.

Er moet met de schaatsmaten ook even gepauzeerd worden.

01-01-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-1.0 C

 +0.3 C

  -2.3 C

zuid-zuid-west

Bft. 3

Bft. 1

Meten - deel 7 Status Quo

Gisteren beleefden we in Ankeveen en Kortenhoef de tweede ijsdag: de hele dag blijft dan de temperatuur onder nul. Wel was de hele dag de temperatuur aan het stijgen: van -8.4 naar -2. Nieuwjaarsnacht zette de stijging door en het zal er om spannen of deze eerste 'dooiaanval' de temperatuur in onze omgeving nog boven nul brengt. Anders beleven we hier de derde ijsdag.
Komende nacht gaat het weer licht vriezen; een spat neerslag (ijzel) is niet uitgesloten, de meeste kans heeft het noorden.
Morgen draait de wind weer terug van west naar noord-oost en neemt in kracht toe: Beaufort 3 à 4. Ook morgen is er weer kans op een ijsdag en komt de zon later weer te voorschijn. De nacht naar zaterdag belooft weer een zeer koude te worden met matige vorst, wellicht op sommige plaatsen streng (-10).
Zondag komt dan een tweede dooiaanval, mogelijk met wat neerslag (sneeuw), maar de winter weet dan toch nog van geen wijken.

Let wel: aan alle gegevens op deze site als wel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.

Alle onderstaande foto's zijn van Jos Werkhoven, 1 januari 2009, Ankeveense Plassen

Mijn vrouw komt even vragen waar ik nu blijf.

Verstild en grijs, altijd mooi.

U ziet, er is voor u ook nog wel plaats.


31-12-2008

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-5.3C

 -2.3 C

  -8.4 C

nn-o

Bft. 2

Bft. 1

Meten - deel 6: Pak uw kans

Minimumtemperatuur afgelopen dagen: -3.4, -3.7, -5.6, -6.6 en -8.4 (aan de grond en bij het ijs -5.6, -5.6, -7.2-7.8 en -9.4)
Maximumtemperatuur afgelopen dagen: +0.6, +0.7, precies 0.0 en +0.5; m.a.w.: maandag was tot nu toe de enige ijsdag in Ankeveen. Vandaag gaan we wellicht de tweede halen.
Gisteren was ik voor het eerst op het ijs (zie videoverslag en foto's). Ondanks dat er nog geen krachtig ijs was en er velen door gingen, kon er toch een behoorlijk rondje worden geschaatst. Na de -8.4 van  vannacht zal er zeer behoorlijk kunnen worden geschaatst; de lage temperaturen in de ochtend helpen daar goed bij. M.a.w.: pak uw kans!!! De omstandigheden zijn nu wat het weer betreft goed; morgen en overmorgen is er meer bewolking. Zaterdag lijkt weer een zonnige dag te worden na wederom een zeer koude nacht. U kunt uw plannen er op aanpassen. Zondag lijkt een zeer twijfelachtige dag te worden: bewolking, neerslag en mogelijk een flink hoge dagtemperatuur tot wel +6. Het is af te wachten hoe ver de warmere lucht het land op komt. Voor de periode daarna is nog veel mogelijk: zowel een voortzetting van het winterweer als wel een einde van de winter worden in de weermodellen aangegeven.
Let wel: aan alle gegevens op deze site als wel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.


Foto: Jos Werkhoven, achter De Arend

Vlak voor vertrek naar het ijs trof ik deze vier ooievaars achter De Arend.
Het toont ook de weerssituatie rondom De Arend halverwege de dag: mistig en nog steeds matige vorst.

Van Judith Brandon ontving ik deze foto uit Kortenhoef, Het Hol.


30-12-2008

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

--3.1 C

 +0.5 C

  -6.6 C

n-o

Bft. 2/3

Bft. 1/2

Meten - deel 5 en ik ben weg

Als ik op de schaatspagina schrijf dat ik weg ben, dan ben ik er natuurlijk: op het ijs.
Deze en onderstaande foto's zijn van vandaag, 30 december.

Minimumtemperatuur afgelopen dagen: -3.4, -3.7, -5.6 en -6.6 (aan de grond en bij het ijs -5.6, -5.6, -7.2 en -7.8)
Maximumtemperatuur afgelopen dagen: +0.6, +0.7 en precies 0.0; m.a.w.: gisteren was de eerste ijsdag geweest in Ankeveen. Vandaag kan de tweede worden.
Vandaag ga ik het maar op de schaats proberen. Let wel: aan alle gegevens op deze site alswel aan mijn gedrag, kunt u geen enkele rechtsgeldigheid ontlenen; de verantwoordelijkheid het ijs te betreden ligt enkel en alleen bij u zelf.
Het is alles bij elkaar nog niet zo heel veel vorst, maar genoeg om eens een kijkje te nemen. Neemt u liever minder risico, dan wacht u nog een dag. Er komt nog een koude nacht aan. De vorst weet voorlopig nog van geen wijken, zodat u later zeker nog aan uw trekken zult kunnen komen.

De overige foto's:

Ten noorden van het Bergse Pad, kijkend in de richting van Ankeveen (kerktorentje!)

Niet om u af te schrikken, wel om u te blijven wijzen op de immer aanwezige risico's als men vroeg het ijs op gaat. Vandaag gingen er weer velen door.

Bovenstaande foto ontving ik van Martine Mees terwijl ik het Volkskrantartikel aan het scannen was. Daar kon ik direct mee stoppen, want ze zond ook een PDF van het artikel mee. Nu hier te lezen.
(Over haar bril schreef ze: "De bijgaande foto vind ik wel geschikt voor jouw site, want mijn schaats-zonnebril is in de jaren 70 door mijn moeder gekocht. Zij is nu 88 en hulpbehoevend en kan niet meer mee het ijs op. Vroeger was ze heel fanatiek, en heeft ons (de 4 kinderen) al van jongsaf leren schaatsen, in weer en wind en kou. Nu ben ik haar aan het verzorgen en omdat deze vorst-periode mij na de Kerstdagen overviel had ik mijn eigen schaatsbril thuis in Beetsterzwaag laten liggen, te ver om even op te halen. Mijn schaatsen heb ik in de winter wel altijd bij me! En toen ik dat aan haar vertelde, kwam ze na even zoeken met deze BRIL aanzetten. Mijn vriend Jan Piet zei meteen: “Nederland 1 en 2, televisie kijken” en dat hij “er meteen al nostalgisch van werd”.)

Echt druk was het nog niet.......

..... hoewel het parkeerterrein van de boer al lekker vol stroomde.

Voor de kleintjes of voor wie nog geen risico's wilden nemen: een opgespoten weiland.
De melding 'ijs onbetrouwbaar' van de gemeente was niet voor dit veld bedoeld.


29-12-2008

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.8C

 -0.0 C

  -5.6 C

o

Bft. 4

Bft. 3

Meten - deel 4 en zorg ~ Uitermate onbetrouwbaar ijs

Nevenstaande foto heb ik op de dagmetingen geplaatst met als kopje:

 ter ontmoediging. (Bergse Pad zuid)

Minimumtemperatuur vandaag: -5.6 (aan de grond en bij het ijs -7.2)
Minimumtemperatuur eergisteren: -3.7
(aan de grond en bij het ijs -5.6)
Maximumtemperatuur eergisteren: +0.7
Minimumtemperatuur gisteren: -3.4
(aan de grond en bij het ijs -5.6)
Maximumtemperatuur gisteren: +0.6
In de video sprak ik al mijn zorg uit: er zal vandaag wat geprobeerd gaan worden op de plassen. Een dringend advies: betracht nog even geduld. Er komen nog twee koude nachten met minder wind dan voorheen. Uw kans komt morgen of woensdag. Er zijn nog vele windwakken of windwakken die pas vannacht dicht gingen. Het ijs is dus uitermate onbetrouwbaar.
Laat u overtuigen door de magere meetgegevens en de al die tijd doorstaande wind.

De foto is van Piet Kranenburg en stond op de recente metingen onder het kopje Voorspel
Piet schreef: "29 december voor het eerst heerlijk en veilig geschaatst op een ondergelopen stuk weiland net voor Ankeveen. Koek en sopie tent maakte het plezier compleet."

 

Onderstaand een aantal foto's van vandaag van mijzelf (J.W.)

Het langst dichtliggende stuk; Bergse Pad noord.

Pas sinds gisteren dicht: Bergse Pad zuid

Ook gisteren al grotendeels dicht, maar vandaag nog steeds met windwakken: Bergse Pad noord

Gisteren nog allemaal open: Dammerkade zuid.

Gisteren nog allemaal open: Dammerkade noord; nu nog vele windwakken.

De excursieboot van Natuurmonumenten aan het begin van de Dammerkade.

 


28-12-2008

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-1.4C

 +0.6 C

  -3.4 C

n-o

Bft. 5

Bft. 3/4

Meten - deel 3

Minimumtemperatuur gisteren: -3.7 (aan de grond en bij het ijs -5.6)
Maximumtemperatuur gisteren: +0.7
Minimumtemperatuur vandaag: -3.4 (aan de grond en bij het ijs -5.6) Met deze gegevens voldeed de start van de vorstperiode aan de verwachtingen, hoewel we daar op de Ankeveense Plassen weinig aan hebben; dan is meer dan matige vorst wenselijk. Ook de voorspelde stevige oostenwind was er vannacht wederom. 
De situatie rondom het Bergse Pad viel niet tegen: grotendeels een ijsvloer, verspreid nog vele windwakken.
De situatie rondom de Dammerkade was nog steeds 'niet winters': compleet open, veel golfslag.
De wind èn de magere vorst blijven voorlopig de spelbrekers voor het vormen van een goede ijsvloer. De temperatuur kan nog wat verder zakken, maar de wind blijft er zeker tot en met maandag met dezelfde kracht staan. 


27-12-2008

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-1.5C

 +0.7 C

  -3.7 C

n-o

Bft. 4

Bft. 3/4

Meten - deel 2

Met een minimumtemperatuur van -3.7 (aan de grond en bij het ijs -5.6) voldeed de nacht aan de verwachtingen. Ook de voorspelde stevige oostenwind bleef vannacht doorstaan. Het resulteerde in wat ook verwacht werd: de vorming van een ijsvloer blijft nog uit. Op een paar beschutte plekjes lag wat ijs, maar dat mocht beslist geen naam hebben. De bekende opstapplaatsen aan het Bergse Pad (zowel links als rechts) lagen grotendeels open. De echte plassen lieten flink wat golfslag zien.
De wind èn de magere vorst blijven voorlopig de spelbrekers voor het vormen van een goede ijsvloer. De temperatuur kan nog wat verder zakken, maar de wind blijft er zeker tot en met maandag met dezelfde kracht staan. We beoefenen derhalve ons geduld tot en met dinsdag/woensdag; dan weten we meer.


26-12-2008

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.2C

 +1.9 C

  -2.3 C

o

Bft. 5

Bft. 3/4

Nu meten!!!

Vanaf heden staan de verwachtingen op een tweede plaats: nu kijken we in eerste instantie naar de meetresultaten.
De eerste vorstnacht bracht hier in Kortenhoef nog maar een matige -1.8 (aan de grond -4.0). Het liefst zien we de komende nachten de temperatuur onder de -5 zakken; dat zit er in, maar dan eerder voor het oosten en zuiden. Kortenhoef ligt toch behoorlijk westelijk.
De verwachtingen voor volgende week, lopen per computerrun nog behoorlijk uiteen: er zijn oplossingen die de winter laten eindigen, maar ook oplossingen die de winter in heviger mate laten terugkeren. 
Wij kiezen nu voor de zekerheid van het meten en vanaf morgen beeldimpressies van de Ankeveense Plassen.