IJssituatie 07-01-2009 Wijdemeren e.o.

Loosdrechtse Plassen

Onderstaande foto is ook van Henk Verhaar, de Loosdrechtse Plassen omstreeks 12.30 uur.

Jos, naar aanleiding van je verzoek op je website:
Toen ik vanmiddag om 12:20 in Breukeleveen het ijs opstapte was het nog goed, hoewel het toen al boven 0 was. Wel lag er overal een laagje sneeuw op het ijs, wat afbreuk deed aan de schaatskwaliteit van het ijs. Met de dooi van vanmiddag, en de vele schaatsers die over het ijs gingen werd het ijs echter snel slechter, met 'dikke' lagen opgedooide en weer aan elkaar vastgevroren sneeuw, alsof er een laagje ijsschotsjes los op het ijsoppervlak lag. Naar huis rijdend registreerde mijn auto een buitentemperatuur van rond de vijf graden boven nul rond Nieuwersluis, +4 bij Loosdrecht, en +3 in Kortenhoef en Ankeveen. De Vecht ligt, voor zover ik er langs ben gereden, nog vrijwel helemaal open, of de ijsvloer ziet er bijzonder onbetrouwbaar uit. Ook in Kortenhoef zag het ijs er slecht uit. Het ijs op de waterleidingplas en de Wijde Blick zag er beter uit, maar daar werd dan ook nauwelijks geschaatst.

Ik hoop dat er morgen nog wat van de kwaliteit van het ijs op de Oostvaardersplassen over is, maar ik vrees dat het bij lange na niet zo mooi zal zijn als dat het dinsdag was...
Henk Verhaar

Beste Jos,

Ik kom net van de Loosdrechtse plassen. De sneeuw is nog net tot een korstje bevroren. Dit schaatst erg ellendig (constant goed achter op de hakken schaatsen). Je zakt steeds door dat kruimige laagje van ± 0,5 cm heen. Mensen die veel op de punten schaatsen hebben het daardoor extra moeilijk! En echt mooi op techniek schaatsen is ook te link. Een beetje alsof je over Crème Brulée schaatst.
Even goed, was het qua plaatjes prachtig, alleen was ik vergeten de SD-kaart in de camera te stoppen. DOMDOmDOM.
Voor het ijs hoop ik dat de toplaag weer wegdooit en dan weer flink vriezen!

Met vriendelijke groet,
Geurt Kreijns

Goedenavond,

Ik heb vanmiddag een rondje Loosdrecht geschaatst. Opgestapt bij "De Vereniging" en vervolgens een volledig rondje geschaatst. Na al 5 x Ankeveen en gisteren een schitterende Vuntus, viel het ijs vandaag zwaar tegen. Het was natuurlijk vochtig, omdat het niet vroor en licht geregend had, maar afgezien daarvan, was er ook nauwelijks geveegd, terwijl de baan wel was uitgezet. Overal lag nog sneeuw en losse stukjes ijs. Jammer! Maar toch heb ik genoten; eindelijk weer eens echt op Loosdrecht gereden, na 11 jaar! Dat neemt niemand me meer af. Maar morgen toch maar weer naar de Vuntus.

Groet,
Evelyne Bennink
Loosdrecht

Vandaag (07-01) op Loosdrecht geschaatst. 's Morgens nog goed, vanaf de middag werkijs door inzettende dooi waardoor de toplaag bij elke slag losbrak en ook door de sneeuw op het ijs. De Ronde langs de oevers die iedereen volgde werd steeds slechter. Wij staken hier en daar de plassen over, daar wilde het nog goed glijden.
Morgen proberen we Giethoorn en omgeving.
Vriendelijke groet,
Evert Jan Hulsebos. (Mooie site!!)

De twee onderstaande foto's zijn van C. Bon; Loosdrechtse Plassen

Ik volg de weersite iedere dag, hierbij een kleine bijdrage van Loosdrecht gisteren.
s'morgensvroeg, goed tedoen ondanks de snueeuw op het ijs. Er was tot in de middag niet geveegd. mede door de dooi werd het s'middags erg zwaar.
Maar tot aan de avond wel mooi
gr C Bon

Kortenhoef

Beste Jos,

Vandaag met Marcel Poorthuis geschaatst in Kortenhoef. Wat een verschil met gisteren!
Zwart, hard ijs en strak blauwe lucht hadden vandaag plaatsgemaakt voor een ijsbaan met een loslatende bovenlaag. Bovendien was het bewolkt en voelde we af en toe een spatje regen. De pret was er niet meer minder om. We hebben onze baantjes gereden en de erwtensoep bij start/finish van het parcours was voortreffelijk. Maar het werd toch wat papperig rond 15.00 uur. Er is volop gelegenheid om buiten het parcours te schaatsen, daar was het nog wel heerlijk glijden. Door het dunne sneeuwlaagje zie je natuurlijk minder. Nog een anekdote. Ik schaats op een gegeven moment achter een groepje aan. Het gesprek gaat over waar het mooi schaatsen is. Ik vang de volgende flard op: “het is hier veel mooier dan bij ons in Friesland…” Tja, het moet gezegd worden het schaatsen langs rietkragen en bosschages in Kortenhoef heeft iets idyllisch!
Morgen kan ik helaas niet, maar als ik jou volg -en dat doe ik deze dagen heel trouw- dan kunnen we vrijdag en zaterdag nog volop op het natuurijs terecht.
Heel hartelijke groeten en alle goeds voor het Nieuwe Jaar, ook voor Annemarie en de kinderen,

Marc Coenders

Beste Jos

Je vroeg om te reageren over de ijssituatie.
Heb tussen 13.00 uur en 14.30 uur op de Kortenhoefse plassen gereden. Baan netjes geveegd maar is door de regen/sneeuwval geregeld erg "bros" ook was de temperatuur op een gegeven moment boven nul, wat zacht ijs. Heel soms wat water op het ijs bij drukke doorgangen...
Maar verder heerlijk geschaatst!!!!
En wat een gezellige vrolijke gezichten
Bedankt voor je mooie videoboodschappen, is erg handig!
Vriendelijke groet

Juliette Jansen