Weerstation De Arend

LIGGING

INSTRUMENTEN

WINDMETERZICHT

GASTENBOEK


 

 Uitzicht op Kortenhoef ten zuiden van weerstation De Arend

foto: Jos Werkhoven
17 mei 2004


Sinds 19 januari 2002 meet ik, Jos Werkhoven, de weersomstandigheden bij het pand De Arend aan de Koninginneweg 98 te Kortenhoef.
Al geruime tijd heb ik bijzondere belangstelling in het fenomeen 'weer'.

foto: Jos werkhoven,
11 december 2002, Ankeveense plassen

Toen ik in november 1978 op De Arend kwam wonen, maakte ik direct een behoorlijk strenge vorstperiode mee. Op de schaats werd de hele omgeving ontdekt en ik genoot. Sindsdien keek ik 's winters de temperatuur naar beneden.
Ik leerde al snel door middel van weerkundige observaties, wanneer het mogelijk was te schaatsen op de Ankeveense Plassen (2000 m van de Arend). Ook werd de honger naar weerkundige informatie groot, toen ik twintig jaar geleden in bezit kwam van een zeilsloep. Bovendien beslist het weer bij het hanteren van de schilderkwast , het maaien van het gras of het stoken van een vuurtje aan de rand van het weiland.
De grote liefde gaat uit naar vorst in dit waterrijke gebied. Ik hoop met name dat die (schaats)liefhebbers dit adres weten te vinden.

Echter.............er is meer met het weer.......en al beschrijf ik het als laatste, ik zie het als de belangrijkste insteek van het werk dat ik voor weerstation De Arend verricht.

Klik op afbeelding voor groter formaat

Veel wordt gesproken over een mogelijke verandering van het klimaat en de mogelijke invloed van de mens daarop. De temperatuursprong van de negentiger jaren van de vorige eeuw is een belangrijk signaal. Een waarschijnlijk toekomstscenario kent de mens nog niet, ondanks dat er vele in omloop zijn. Veel scenario's spreken elkaar tegen, de wetenschappen moeten een echt antwoord nog schuldig blijven.
Ik ben graag op zoek naar antwoorden, dus mij rest slechts n scenario: meten en vergelijken. Als er werkelijk een klimaatverandering gaande f aanstaande is, dan zullen de huidige of toekomstige metingen ons dat vertellen.  Ik zit daarbij graag eerste rang en nodig u uit met mij mee te kijken.
Het is daarbij goed u te realiseren dat in de totale geschiedenis van alle menselijke culturen op aarde (10.000 jaar) het klimaat stabiel is geweest.  De aarde kent een flink wat langere geschiedenis (4,6 miljard jaar) en veranderingen in het klimaat zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de aarde. Om veranderingen in het heden te kunnen begrijpen, hebben we kennis nodig over het verleden. Het is bijzonder dat we, met behulp van moderne technologie, de geschiedenis beter leren kennen en begrijpen. Zie daarvoor in het menu 'weernieuws' de regelmatig gepubliceerde berichten. Als duidelijk voorbeeld kan het volgend bericht dienen: Klimaatverandering deed zich vroeger vaak en abrupt voor.

Kunnen we nog met een gerust hart jarenlang in Nederland blijven wonen of krijgen we binnen afzienbare tijd de vluchtelingenstatus?
Als Weerstation De Arend lang niet meer online is, mag u zich zorgen gaan maken.......

Jos Werkhoven
Weerstation De Arend

 

De ligging van het station

De geografische ligging van het station, gemeten met GPS, is 52 14' 55" Noorderbreedte en 5 07' 18" Oosterlengte. De hoogte ten opzichte van NAP is 0 meter. Het station ligt op een uitloper van de zandplaat, welke in de laatste ijstijd o.a. de Utrechtse Heuvelrug heeft gevormd.
Ten noorden en oosten is op enige afstand lintbebouwing, ten zuiden liggen weilanden en op 500 meter begint de bebouwing van de dorpskern van Kortenhoef. Ten westen is geen bebouwing.
Voor de meting van de wind is uit zuid-westelijke richting een stevige es een stoorzender (wordt als pleister op de wonde gecompenseerd door uitstekende parasoleigenschappen voor mijn tuinterras!!) Zie daarvoor hieronder de uitzichten vanaf de windmeter.
De zandgrond heeft, in combinatie met noord-oostelijke stromingen en enige beschutting uit het noorden en oosten, een temperatuurverhogende werking bij zonneschijn. De Loosdrechtse- en Kortenhoefse plassen (zuid-westelijke richting) en IJsselmeer (noordelijke richting) hebben een licht temperende werking.
De wind wordt op 10 meter hoogte gemeten; anderhalve meter boven het dak.
Temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk wordt op 25 meter van het huis in de 'weilandtuin' gemeten op 150 cm hoogte.
Sinds 6 mei 2004 is een extra grasthermometer geplaatst om schaats-liefhebbers en boeren extra te informeren.

Door op de kaart te klikken, zoomt u in op
Weerstation De Arend


De instrumenten

Het weerstation meet met een draadloos Davis Vantage Pro 2 station.
De software, WeatherLink 6.0.3, verzorgt de volledige communicatie tussen de meeteenheden en de computer en verbindt tevens de computer met internet. Zowel station als software zijn van Davis Instruments.
N.B.: Onderstaande foto's zijn van mijn eerste station, een Davis Vantage Pro 1, echter is het uiterlijk van de apparatuur niet veranderd.

Windmeter met zendunit op zonne-energie.

Regen-, temperatuur- en vochtigheidsmeter met zendunit op zonne-energie.

Ontvangstconsole en intern meetinstrument.

Zelflegende kiepmechanisme

Plaats in het weiland

 

Zicht vanaf de windmeter

De boom welke u op de west, zuidwest en zuid foto ziet staan, is er inmiddels niet meer.
Lees daarvoor deze pagina. (onderaan de pagina!)
 

Oost

Noordoost

Noord

Noordwest

West

Zuidwest

 

Zuid

Zuidoost

Regenmeter en windmeter