Winter 2009-2010

Vorstperiode van 14-12-2009 t/m 20-12-2009
Oudste bericht onder, nieuwste boven.

Bericht No. 10 van 21 december 2009-10.00 uur - Afgesloten

Hoewel er nog vandaag vorst wordt gemeten, beschouw ik (zeker meer persoonlijk i.v.m. mijn mijn gekneusde rib) deze vorstperiode voor afgesloten; na vandaag gaat de temperatuur weer ruim boven nul komen.
Tja, er kan nog even geschaatst worden, maar de hoeveelheid sneeuw maakt het voor de niet ervaren rijder zeer gevaarlijk.
Ook de ervaren rijder zal niet veel plezier meer beleven aan het huidige werkijs.

We kijken terug op een korte schaatsperiode met toch behoorlijk wat vorst, maar zeker ook behoorlijk wat sneeuw. Een ouderwetse winter is weer terug in Nederland!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

De temperatuur gemeten op De Arend gedurende deze vorstperiode

20-12-2009 - 10.00 uur

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.0 C

+0.3 C

   -6.3C

z-z-w

Bft. 6

Bft. 4

Bericht No. 9 van 20 december 2009-10.00 uur - Voor de diehard???

Gisteren eindigde ik bericht no. 8 met de volgende woorden: "Bent u niet bang voor wat werkijs en u houdt van de schitterende natuur in Ankeveen? Dan is een tochtje zeker aan te bevelen. Tot en met dinsdag (waarschijnlijk!) heeft u de kans."
Vooraleerst: het is geen advies!!!

Van Rien Leemans kreeg ik later onderstaande foto's; er waren dus nog diehards!!!

Foto: Rien Leemans, Abcoude
"Geregeld vastlopers in de sneeuw gehad. Omdat we de dag ervoor ook geweest waren, wisten we waar we wel en niet konden schaatsen. Weer een bijzondere Ankeveen-ervaring erbij gehad!"

Na de sneeuw van vannacht (terwijl ik dit schrijf jaagt de wind de sneeuw door Kortenhoef) zal het voor de echte diehards zijn. Zij lopen daarmee wel een flink risico: de opgejaagde sneeuw zal ook de zwakke plekken aan het oog onttrekken.

De situatie op De Arend na de sneeuwjacht van vandaag.

Ondanks dat we nog niet van de kou af zijn, zie ik vandaag toch als 'het eind' van deze bijzondere vorstperiode. Het KNMI schreef vanochtend: "Sneeuwkansen blijven de komende dagen groot, worden pas vanaf de Kerstdagen een stuk kleiner. Tegen die tijd zien we in de temperatuurpluim ook een licht stijgende trend vooral voor de maximum-temperatuur tevoorschijn komen. De dooi lijkt dus vooralsnog niet van harte door te zetten."

Ik zal niet meer dagelijks berichten en kom pas weer terug als er werkelijk wat te melden valt. De komende dagen laat ik aan uw eigen beoordelingsvermogen over.

Ik dank u allen hartelijk voor uw veelvuldige bezoek aan deze pagina.
U weet voor de toekomst: hier wordt de vinger aan de vorstpols gehouden!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

19-12-2009 - 16.30 uur

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-6.1 C

-2.6 C

   -9.5C

n-o en z-z-w

Bft. 3

Bft. 1

Bericht No. 8 van 19 december 2009-16.30 uur - Borstkasijs

Of ik nu echt blij moet zijn, weet ik pas morgenochtend. dan weet ik al dan niet of ik een gekneusde borstkas heb.
Het was namelijk zoals voorspeld werkijs en heden kan ik er de naam borstkasijs aan toevoegen: ik had een matige aanvangssnelheid, er was een kleine oneffenheid (er waren er veel) en ik lag. De borstkas viel de klap op.

Maar spijt? Geenszins. Het is goed een ervaring op te doen op ijs dat op deze wijze is gegroeid: behoorlijke vorst en een behoorlijke laag sneeuw. De plassen ben ik niet opgeweest, hoewel een enkeling al ploegend het probeerde. We moesten het vooral van de sloten en de kanten hebben waar wat minder sneeuw lag. Het ijs was 'betrouwbaar' d.w.z. sterk genoeg voor de weinigen die er waren. Maar.....ribbelig, hobbelig en veel oneffenheden. En ondanks de ongemakken is het altijd weer heerlijk hier op het ijs te staan. Ieder uitzicht, tijdens een tochtje zijn er vele, is altijd fraai. Het extra werk dat moet worden verricht is weer goed voor extra conditie-opbouw.

Mogen we nog een paar dagen ploegen? Jazeker! Na morgen zal het wat extra zwaar worden i.v.m. de te verwachten sneeuwval. Er wordt al gesproken over 5-10 cm verse sneeuw op zondag. Na dinsdag wordt het waarschijnlijk kwakkelweer, maar geheel zeker is dat nog niet. De kou gaat dus nog niet uit de lucht.

Bent u niet bang voor wat werkijs en u houdt van de schitterende natuur in Ankeveen? Dan is een tochtje zeker aan te bevelen. Tot en met dinsdag (waarschijnlijk!) heeft u de kans.

 

Links ziet u de temperatuurverdeling op het koudste moment van de dag (zaterdag 19 december 08.20 uur).
Klikken op afbeelding geeft groter formaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Fotoimpressie van zaterdag 19 december 2009

tekst

De sloot aan de zuidzijde van het Bergse Pad was nog het beste te beschaatsen.

Bergse Pad kijkend in westelijke richting.

Halverwege het Bergse Pad is aan de zuidzijde een grotere plas welke grotendeels beschaatst kon worden. U snapt de bewoording 'grotendeels'.

Zoals ik al eerder deze week adviseerde: wandelen is ook nog altijd een goede optie.

 

 

 

Van Gerard Reinds uit Weesp kreeg ik deze en onderstaande foto van de omgeving van het Bergse Pad. Aan de weerssituatie te zien was dit vroeger op de dag.
Bergse Pad, noordzijde.

Foto: Gerard Reinds. Bergse Pad, zuidzijde.

 

Een videootje van 'borstkasijs'

Ankeveense Plassen,
19 december 2009
14.00 uur

18-12-2009 - 23.00 uur

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.6 C

+0.3 C

   -5.4C

noord-oost

Bft. 3

Bft. 1

Bericht No. 7 van 18 december 2009-23.00 uur
Schilderen??? Toch nog maar even niet......

Nadat ik vanmiddag even op het ijs had gestaan (zie foto's op deze pagina), zijn er toch andere plannen gesmeed. De verf zal in huis zijn en de steiger opgebouwd, maar daarna vertrek ik (omstreeks 12.00 uur) naar Ankeveen met de schaatsen en de camera. Een dergelijke sneeuwervaring wil ik graag bij mijn 31 jarige 'Ankeveenervaring' rekenen. Het wordt zaterdag een lekker koude, fraaie dag met weinig wind en wat zon; geen weer nog om te schilderen.
Op het moment van schrijven is het in Kortenhoef nog slechts -1.8° C. Als het -10 moet gaan worden, dan mag de temperatuur nu wel beginnen te zakken. Er is geen bewolking, dus daar ligt het niet aan.

Ik ben benieuwd hoe de ijssituatie morgen zal zijn. Eerdere ervaringen tellen niet meer. Het wordt een echte 'onderzoeksdag'.
Als er wat te schaatsen valt, dan kan het zeker nog tot dinsdag. De temperaturen gaan langzaam aan wel omhoog, maar het blijft (ook grotendeels overdag) nog vriezen. Zondag mogen we op wat nieuwe sneeuw rekenen.

Na dinsdag wordt het waarschijnlijk kwakkelweer, maar geheel zeker is dat nog niet. De kou gaat dus nog niet uit de lucht.

In mijn vorige bericht had ik al bijna weer afscheid van deze bijzondere vorstperiode genomen. Ik ben blij dat ik morgen minimaal een ervaring rijker zal zijn.
Misschien tot morgen op het ijs!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Van Sander Bollen uit Loosdrecht kreeg ik het volgende bericht met foto.

Beste Jos, ik heb het vandaag maar even geprobeerd, en er kan bij natuurgebied “Het Hol” best aardig geschaatst worden! Zolang je maar van de besneeuwde plekken wegblijft (daar is het ijs erg zwak) is het prima te doen. Groeten, Sander Bollen.

 

 

Bericht No. 6 van 18 december 2009 - Schilderen???

Een welk sterk afwijkende titel van dit bericht: schilderen!
Het is geen aanbeveling om met een schildersezel in het besneeuwde landschap van Ankeveen te gaan zitten (hoewel dat beslist geen slecht idee is); neen, het is een al weken in mijn agenda staande voornemen nog voor Kerst wat in mijn huis te gaan schilderen.

Na de tweede sneeuwronde van gisteren zie ik een lekkere tocht over de plassen niet meer zitten. En daar is het mij, en ik denk de meeste van de bezoekers van deze pagina, toch om te doen.
Ja, we zullen vast wel wat kunnen 'klunen' op een klein baantje. De kinderen zullen er met hun slee erbij ook nog veel plezier kunnen beleven, maar het echte schaatswerk gaat dit keer aan ons voorbij.

En dat met nog twee zeer koude nachten voor de boeg.
De nacht naar zaterdag kan de koudste worden met temperaturen tot -10; ook de nacht naar zondag zal het nog flink vriezen. zondag overdag kan er weer sneeuw vallen.

Is de winter dan al weer voorbij? Neen, niet echt. Volgende week zal het kwakkelen worden met hogere temperaturen, maar de vorst gaat er 's nachts niet echt uit. De nu gevormde 'koudeplak' op het water zal dus niet snel verdwijnen.
Dat geeft hoop op een wegsmelten van de sneeuwlaag waarna een nieuwe koude-inval zijn werk kan doen en weer een spiegelgladde ijsvloer kan aanmaken.
Maar dat is een hopelijke droom. Ik ga me nu vast voorbereiden op schilderwerk.
Wie het toch wil proberen? Neem een fototoestel mee en zend mij een foto. Ik zal zeker een overzichtje plaatsen.
Voor nu dank ik u weer hartelijk voor uw veelvuldige bezoek. We zullen elkaar deze winter nog wel eens op het ijs zien!
We blijven optimistisch!!!!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Update 14.00 uur met een paar foto's van Ankeveen.
Ik heb in ieder geval even op het ijs gestaan.

Het baantje van gisteren is opnieuw sneeuwvrij gemaakt.
Er werd door niemand geschaatst.

Zuidzijde Bergse Pad; een voorbeeld van welk ijs u kunt verwachten.

Voor de kinderen is een weiland schaatsklaar gemaakt
aan het begin van het Bergse Pad.

 

 

17-12-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-0.9 C

+0.2 C

   -2.1C

zuid-zuid-west

Bft. 3-4

Bft. 1-2

Jos???

Het is wel duidelijk.
Als je in Ankeveen wilt schaatsen, moet je het van Jos hebben.

In dit geval van Jos Geijsel. Hij heeft een baantje geveegd en de foto's opgestuurd.

Van een schitterend ongemak naar minder gemakzuchtige vrijwilligheid.

Mooi werk,
Jos Geijsel!

Bericht No. 5 van 17 december 2009 - Schitterend ongemak

Update 17.45 uur:
Langzaam trekt het oog van de storing over ons gebied. We ontkomen er niet aan: een tweede laag sneeuw zal spoedig vallen.

Kunnen we mopperen over de schoonheid die over ons is uitgestrooid?
Gaan we klagen omdat de verwachte ijspret is verstoord?
Ik wens u allen eenzelfde ochtendwandeling toe welke ik vanochtend bij de Ankeveense Plassen heb gemaakt. Schaatswensen verdwijnen 'als sneeuw' voor de zon als je in deze prachtige stille witte wereld staat.
Wandelen is ook heel gezond en lekker en de omgeving is dezelfde; dus geen gemopper en geen geklaag!!!

Maar het is toch wel jammer, hè?
De eerste drie nachten waren al veelbelovend, gisteren maakte de vorst een rustige pas op de plaats (tussen -2 en +0.8) en er komen nog zeker twee koude nachten met dagen waarop de temperatuur ook onder 0 blijft.
De temperatuur was er dus helemaal klaar voor, de sneeuw tempert de schaatswensen en de verdere ijsaangroei. In vergelijking met de rest van Nederland viel de sneeuwval hier mee: ongeveer drie à vier centimeter.

Wat nu? Zal er nog geschaatst kunnen worden?
Tja; lastig om hier goede uitspraken over te doen. Het schaatsen (als het i.v.m. de ijsdikte al mogelijk zal zijn) is niet te vergelijken met het gladde zwarte ijs. Het zal ploegen zijn. Veel zal het ijs ook niet meer aansterken en derhalve uiterst onbetrouwbaar. Ik kijk het nog even aan, maar de verwachtingen zijn 'ver beneden het nulpunt'.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Video-impressie 17-12-2009

 

Foto-impressie 17-12-2009

Vrije wandeling op wegen en paden

Een poging to vrij wandelen op het ijs.

Noordzijde Bergse Pad, eerste 'grote plas'. Betoverend schoon.

Noordzijde Bergse Pad, rust.

Noordzijde Bergse Pad, de standaard opstapplaats.

Zuidzijde Bergse Pad.

 

16-12-200

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-2.9 C

+0.8 C

   -6.6C

zuid-zuid-west

Bft. 4

Bft. 1-2

Bericht No. 4 van 16 december 2009 - Tegenvaller???

Met een nachttemperatuur van -6.4° C. (na al twee eerdere nachten van -5) zou ik toch heel tevreden moeten zijn, maar een tegenvaller gaat zich toch aandienen: sneeuw!!!
Het leek er eerder op dat wij buiten schot zouden blijven; nu is de verwachting dat we er niet aan ontkomen. Wellicht worden het enkele centimeters.
Dat is natuurlijk het laatste waar we op zaten te wachten. Naast het feit dat het ijs minder toegankelijk wordt, groeit het ijs door de isolerende werking van de sneeuwlaag amper meer aan.

Vandaag en vannacht gaat het voor ons dus spannend worden: gaat het hier in Ankeveen ook sneeuwen en zo ja, wordt het een dunne of dikke laag? Of ontspringen we alsnog de dans???

De temperatuur was vannacht en vanochtend bijzonder verdeeld in Nederland. (Klik op kaart voor groter formaat)

Ik blijf dus doen wat ik in dit soort periodes hoor te doen: meten en observeren! Want meten is weten. En inmiddels weten we al flink meer.

Morgen zijn er weer nieuwe foto"s!!!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Ankeveen
16 december 2009

Hans Schouten van
Ankeveen schaatst
heeft dit filmpje gemaakt.

15-12-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-1.9 C

+2.0 C

   -5.8C

noord-oost

Bft. 2

Bft. 0-1

Bericht No. 3 van 15 december 2009 - Enige verstoring

Met nachttemperaturen van -5.1° C. (gisteren) tot -5.8° C. (vandaag) en gisteren de hele dag onder nul met weinig wind, mogen we niet mopperen.
We kunnen zeggen: de trend is gezet, maar..... zet de trend ook echt door? De meteoroloog van het KNMI schreef vanochtend: "Op de relevante details zijn er echter kleine verschillen die de voorspelbaarheid van het weer bij ons klein maken. Op dit moment is daar nog geen zinnige uitspraak over te doen." En van mij heeft u ook geen andere voorspellende uitspraken te verwachten.
Wat is de verstoring?
Woensdag trekt een (kleine) storing langs ons land; deze zal tijdelijk de wind uit de zuid-westhoek doen draaien. Er is een kleine kans op neerslag: regen aan de kust, sneeuw in het noorden en oosten. Daarna draait de wind weer naar het oosten, maar ook dan blijft er een kans op een winterse bui bestaan.

Onzekerheid dus, want een kleine verandering in de koers van de storing kan toch nog weer tot een andere verdeling van vorst en neerslag leiden.

Ik blijf dus gewoon doen wat ik altijd in dit soort periodes doe: meten! Want veelal is meten weten. En inmiddels weten we al flink meer. Nu volgt een foto-impressie van de wandeling van vanochtend.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Daar waar het altijd begint.....

De meest gebruikte opstapplaats ten noorden van het Bergse Pad.

Noordzijde Bergse Pad, eerste 'grote plas'. Zoals verwacht: grotendeels dicht, ook nog veel en grote open plekken.

Noordzijde Bergse Pad, nog veel en grote open plekken; de zwanen zwemmen nog lustig rond.

Noordzijde Bergse Pad, zoals meestal al grotendeels dicht.
Maar.... er zijn altijd wel een paar open plekken die de eerste wakken zullen gaan worden als men het ijs op gaat.

Zuidzijde Bergse Pad. De lange sloot licht helemaal dicht. 

14-12-2009

T gem. 

T hoog

T laag

windrichting

wind hoog 

wind gem.

-3.3 C

-1.4 C

   -5.1 C

oost-noord-oost

Bft. 2

Bft. 0-1

Bericht No. 2 van 13 december 2009 - 't Zou zo maar kunnen

"Want, de ervaring heeft het me geleerd, je kunt hier zomaar ineens een dag op het ijs staan."
Deze zin schreef ik in bericht nummer 1 en vandaag zeg ik: "t Zou zo maar kunnen!"
Dan moet er nog wel het een en ander gebeuren: minimaal drie nachten met vorst beneden de -5, er mag niet te veel wind staan vóór er een ijsvloer is gevormd en overdag mag de temperatuur niet boven de 0 uitkomen.
Dat is wel veel gevraagd, maar: "'t Zou zo maar kunnen."
Deze week krijgen we de hele week vorst en de week zal afgesloten worden (de nacht van vrijdag naar zaterdag!!!) met de laagste temperaturen tot -10. Overdag zal het er om hangen of de temperatuur boven nul komt, dat wordt nog even meten.
Voor mij betekent het deze week een aantal fraaie ochtendwandelingen rondom de Ankeveense Plassen. Tenslotte wil ik u graag ook fotografisch op de hoogte houden van de ontwikkeling in dit prachtige gebied. Ik verwacht dinsdag a.s de eerste wandeling en foto's te maken; misschien zit er ook nog een videootje in.
Anderzijds hoeven we niet op een lange vorstperiode te rekenen. Na volgend weekend zal het zeer waarschijnlijk gaan kwakkelen.
Dat is voor de langere termijn; laten we ons eerst maar eens op de komende week concentreren; de tekenen zijn er naar.

Jos Werkhoven, weerstation De Arend

Bericht No. 1 van 9 december 2009 - Enige vorst in aantocht

Het is altijd weer leuk om het eerste bericht van het een nieuw seizoen op deze pagina te plaatsen. Dat betekent dat er 'tekenen' zijn. De 'tekenen' betekenen niet dat we nu al direct de schaatsen weer uit het vet kunnen halen, maar er zijn een aantal aardige signalen.
Vorst gaan we volgende week zeker krijgen! En dan is het leuk om de verwachtingen extra in de gaten te gaan houden. Want, de ervaring heeft het me geleerd, je kunt hier zomaar ineens een dag op het ijs staan.

De signalen zijn nog niet erg sterk en zeer zeker nog niet betrouwbaar. De weerkaarten - de drukverdeling (m.i. een betere signaalgever dan de temperatuursverwachting - laten ons op de langere termijn ook al in de steek.

Er rest ons niet veel meer dan eerst maar eens afwachten wat de verwachtingen verder gaan doen. Even dromen over de heerlijke ijssituatie van begin 2009 zal de tijd wat meer doden.

Want u weet het inmiddels wel: het weer (de atmosfeer) is als het leven zelf. We weten er best veel van, maar het verrast ons altijd weer. En we weten ook dat we nog niet alles weten en wellicht ook nooit alles zullen kunnen weten.

Als u dus deze winter weer het natuurijs opwilt (als we de gelegenheid krijgen!!!), dan moet u maar vaker op deze pagina terugkeren.
Hier wordt de vinger aan de vorstpols gehouden!!!

Jos Werkhoven, weerstation De Arend