Weernieuws


2003 WERELDWIJD OP TWEE NA WARMSTE JAAR
NEDERLAND RECORDZONNIG EN DROOG

Bron: KNMI en WMO en Weerstation De Arend

De wereldgemiddelde temperatuur over 2003 komt naar schatting uit op een afwijking van +0,45 graden boven het langjarig gemiddelde. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in haar jaaroverzicht van het weer in de wereld. Met deze afwijking komt 2003 op de derde plaats van de warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1861. Nog warmer waren 2002 (+0,48 graden) en het warmste jaar in de meetreeks blijft 1998 (+0,55 graden). 

De gemiddelde temperatuur van de aarde is sinds het begin van de registraties opgelopen. In de 20e eeuw is de wereld ruim 0,6 graden warmer geworden. Opmerkelijk is de grote opwarming in de laatste kwart eeuw: sinds 1976 is het de temperatuurtoename drie keer zo groot dan over de afgelopen honderd jaar. De jaren negentig waren zelfs het warmste decennium in duizend jaar.

Vrijwel heel Europa werd dit jaar getroffen door een hittegolf, met temperaturen die een paar maanden lang vijf graden boven het gemiddelde lagen en op veel plaatsen herhaaldelijk boven de 40 graden kwamen. Als gevolg van de warmte stierven in Europa ruim 20.000 mensen meer dan normaal in de warme periode van het jaar. Ook India, Pakistan en Bangladesh kregen in mei te maken temperaturen rond 50 graden. Alleen al in India leidde dat tot zeker 1500 doden. Maar niet alleen de hitte was in 2003 extreem, in verschillende delen van de wereld was het ook opvallend koud. Zo daalde de temperatuur in het noordoosten van Rusland tot -45 graden en in Peru tot -20 graden. In totaal kreeg de aarde dit jaar 16 tropische stormen te verwerken wat anderhalf keer het normale aantal is. Ook in Nederland was het jaar warm en droog, maar het meest opvallend was het aantal uren zon dat nog nooit zo groot was.

Warm, droog en recordzonnig jaar in Nederland.

Afbeelding zon: http://sohowww.estec.esa.nl/

Ook in ons land heeft 2003 in weerkundig opzicht geschiedenis geschreven. Opmerkelijk was het standvastige, zeer zonnige en vaak warme weer, zonder heel grote uitschieters. Ook in ons land was het een warm jaar met een jaargemiddelde temperatuur in De Bilt van 10,3 graden. Weerstation de Arend te Kortenhoef was nog warmer met een jaargemiddelde temperatuur van 10.7 graden. Dat is iets minder dan de laatste jaren. Toch is het opmerkelijk dat er weer een warm jaar is toegevoegd aan de reeks: 2003 is het zevende warme jaar op rij. Het meest uitzonderlijk was het grote aantal zonuren: in De Bilt scheen de zon dit jaar circa 2025 uren, in De Kooy bij Den Helder zelf ruim 2195 uren. Daarmee is 2003 recordhouder en is het vorige record, 1986 zonuren in 1959, zelfs ruim overtroffen. Bovendien was het droog: in De Bilt is het jaar met 613 mm uitgekomen op de tiende plaats van de droogste jaren. Ook met de regenval overtrof Weerstation De Arend De Bilt met een jaarlijkse som van 555,6 mm.