Oceaanverzuring versnelt klimaatverandering

Bron: NU.nl/Emma van der Wateren en Nature

De verzuring van de zee, als gevolg van stijgende concentraties koolstofdioxide in de atmosfeer, versnelt de klimaatverandering door de negatieve invloed ervan op plankton.


Marien fytoplankton zorgt voor zwavelverbindingen in de atmosfeer die bijdragen aan de koeling van de planeet. Maar verzuring van de oceaan kon dit proces belemmeren.

Fytoplankton, een klein organisme dat leeft van fotosynthese, produceert de stof dimethylsulfide die bijdraagt aan wolkvorming. Wolken reflecteren het zonlicht, dus indirect zorgt plankton voor verkoeling op aarde.
Het gaat echter niet goed met deze organismen. Door de stijgende concentratie CO2 in de atmosfeer raken de oceanen steeds meer verzuurd. Daar kan plankton niet goed tegen.

Duitse onderzoekers hebben het effect hiervan op het klimaat bekeken. Uit een onderzoek, zondag gepubliceerd in Nature, blijkt dat de verzuring van de oceanen klimaatverandering versnelt. De wetenschappers voorspellen een afname van dimethylsulfide van 18 procent in het jaar 2100. Dit zou bijna een halve graad Celsius kunnen bijdragen aan de gemiddelde temperatuur op aarde.
De onderzoekers stellen de eerste te zijn die het effect van oceaanverzuring op klimaatverandering aan de kaak stellen. In klimaatvoorspellingen moet dit effect meegnomen worden, vinden ze.