Wereld in 2010 warmste ooit gemeten

Europa juist kouder dan normaal
Bron: KNMI - Geert jan van Oldenborgh

Zeewater- en landtemperaturen 2010, afwijking van normaal (1971-2000). Bron: NCDC ERSST v3b, NCEP GHCN/CAMS T2m.
Klik is groot

De wereldgemiddelde temperatuur lag dit jaar op het hoogste niveau ooit gemeten, binnen de onzekerheidsmarges gelijk aan die van 2005. In ons deel van Europa was het zowel aan het begin van het jaar als in de maand mei en de afgelopen twee weken koud voor de tijd van het jaar, zodat de jaargemiddelde temperatuur hier juist iets onder normaal uit kwam.

Wereldgemiddelde temperatuur
Ruim een jaar geleden werd door een aantal wetenschappers al de voorspelling gedaan dat 2010 wel eens het warmste jaar in de metingen (sinds 1880) zou kunnen worden. Deze voorspelling was gebaseerd op twee factoren. Ten eerste de trend naar steeds hogere wereldgemiddelde temperaturen, ten tweede de effecten van El Niņo, een opwarming van het zeewater langs de evenaar in de Stille Oceaan.

Sinds 1975 warmt de aarde gemiddeld ongeveer 0,17 ēC op per tien jaar. Dit is grotendeels het gevolg van de toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Deze trend wil niet zeggen dat de wereldgemiddelde temperatuur elk jaar iets hoger is dan het vorige jaar. Het ene jaar is het wat warmer dan de trendlijn, het andere juist wat kouder. Dit heeft verschillende oorzaken. Gedurende een periode van twee ā drie jaar na een grote vulkaanuitbarsting in de tropen is het wereldgemiddeld rond de 0,2 ēC kouder, zoals in 1992 en 1993 na de uitbarsting van de Pinatubo op de Filippijnen in 1991.

Jaargemiddelde wereldgemiddelde temperatuur 1880-2010. De groene lijn is een 10-jaars lopend gemiddelde. Bron: NASA/GISS
Klik is groot

Een andere belangrijke bron van schommelingen rond de trendlijn is El Niņo. Zoals de naam ,,het Kerstkindje’’ al aangeeft piekt deze opwarming meestal rond Kerstmis. Zo’n drie tot zes maanden later is het effect op de wereldgemiddelde temperatuur het grootst. Dit komt voornamelijk door het verzwakken van de passaatwind boven de oceanen, waardoor er minder water verdampt. Hierdoor blijft het oppervlaktewater warmer. In 1998 was de wereldgemiddelde temperatuur veel hoger dan de trendlijn doordat El Niņo zeer sterk was. El Niņo was in 2009 ook relatief sterk, zodat al met vrij grote zekerheid voorspeld kon worden dat de eerste helft van 2010 warm zou zijn. El Niņo is in de zomer van 2010 omgeslagen naar La Niņa, de tegenhanger met kouder water langs de evenaar van de Stille Oceaan. Dit heeft de temperatuur aan het eind van het jaar onderdrukt, net als in 1998.

De laatste belangrijke bron van kortdurende variaties in de wereldgemiddelde temperatuur is de natuurlijke schommelingen van het weer. Vooral de wintertemperaturen boven Siberië en Canada kunnen van jaar op jaar heel verschillend zijn. In het jaar 2008 bijvoorbeeld was de afwijking boven normaal minder groot dan de jaren er voor door een combinatie van La Niņa en heel koud weer in Canada.

Temperatuur in 2010

Zoals al eerder gemeld was het in 2010 warmer dan normaal door de effecten van El Niņo, die voornamelijk boven de tropische Atlantische en Indische oceanen zichtbaar zijn. Op het noordelijke halfrond speelde de eerste maanden van het jaar een zeer sterke invloed van de Noord-Atlantische Oscillatie een grote rol, evenals in december. Hierdoor was het veel warmer dan normaal in noordwest Canada en Groenland en in het Midden-Oosten en Noord Afrika. In Siberië, de Verenigde Staten en Europa ten noorden van de Alpen was het hierdoor juist relatief koud.

Temperatuurafwijking over januari-december 2010 in de GISTEMP dataset ten opzichte van 1971-2000. Bron: NASA/GISS
Klik is groot


Voor de kust van Ecuador is op de Stille Oceaan de signatuur van de sterke La Niņa van de tweede helft van 2010 zichtbaar: kouder water dan normaal langs de evenaar de de kust van Zuid Amerika. La Niņa zorgt er waarschijnlijk voor dat in 2011 de wereldgemiddelde temperatuur weer iets minder hoog uitvalt dan dit jaar.