Winter 2010-2011: veel neerslag???

Bron: Weeronline.nl

De Nederlandse winter laat zich uitzonderlijk lastig voorspellen. Maar dit jaar is het waarschijnlijk dat ook onze winter beïnvloed wordt door een weersfenomeen, duizenden kilometers verwijderd, in de Grote Oceaan: La Niña. Dit jaar is het fenomeen extra sterk. Via een indirecte koppeling is het waarschijnlijk dat er boven de Atlantische Oceaan meer depressies vormen. Het kan met onze winter dan nog twee kanten op: veel regen. Of veel sneeuw.

We moeten daarbij niet alleen afgelopen winter in herinnering nemen, maar vooral die van 2007-2008. Toen veroorzaakte extreme regenval in Noordwest-Europa veel wateroverlast. Vooral in Engeland had men last van overstromingen. Het is een situatie die zich dit jaar goed lijkt te kunnen herhalen. Nederland moet als deltaland dan ook de waterstanden van de grote rivieren in de gaten houden.

Modellen zien de neerslag niet goed
De overvloedige neerslag zit niet goed in de internationale weermodellen. Het verband tussen een zwakke La Niña en ons winterweer is te troebel. En een sterke La Niña is weer te zeldzaam – en daarmee nog niet goed verwerkt in de vergelijkingen. Veelgebruikte modellen voor seizoensverwachtingen, zoals de modellen van IRI en NOAA, schetsen dan ook een weinig spectaculair beeld. IRI gaat uit van een zachte winter, met gemiddelde neerslag. Het Amerikaanse overheidsinstituut NOAA van een relatief koele winter, die bij ons juist vrij vochtig zou uitpakken.

Lees het volledige artikel hier.