Verwachting:
2007 warmste jaar ooit

na record warme 2006 - Bron: Het Parool en Met Office

Bovenstaande grafiek laat duidelijk de verandering zien in gemiddelde temperatuur van de aarde. De zwarte streep laat de toename zien van CO2 in de atmosfeer.
De grafiek komt uit: Modern Global Climate Change, Thomas R. Karl and Kevin E. Trenberth, Science, 05-12-2003
Volledige afbeelding: klikken.

2007 wordt het warmste jaar sinds de temperaturen in de boeken worden bijgehouden. Dat voorspelt het Britse meteorologisch instituut UK Met Office.
(Klikken op Met Office logo opent nieuwsbron.) 

Volgens het instituut is er een kans van zestig procent dat de gemiddelde temperatuur van de aardoppervlakte dit jaar het record verbreekt. Professor Chris Folland, hoofd van het departement dat onderzoek doet naar klimaatverandering, meent dat 'de kans dat het record gebroken wordt groter is dan dat dat niet gebeurt'.

Niño-effect
De temperatuur van de aardoppervlakte zal volgens het instituut zo'n 0,54 graad boven de gemiddelde jaartemperatuur van veertien graden Celsius liggen. Hiermee zal 2007 het record van 0,52 graad Celsius, gevestigd in 1998, breken.

Folland wijst twee factoren aan voor de voorspelling. ''Ten eerste is er het broeikaseffect, veroorzaakt door menselijke activiteiten. De tweede factor is het El Niño-effect.'' Dit effect doet zijn intrede door de komst van warmere golfstromen in de Pacifische Oceaan voor de kust van Zuid-Amerika. Het effect heeft de grootste invloed op de jaarlijkse temperatuurschommelingen, menen wetenschappers. De grote kans dat het warmterecord wordt gebroken, is vooral te wijten aan de kracht die El Niño nu al heeft. 

© Het Parool, 04-01-2007, 11:54 uur