UITLEG EXPEDITIE - WEERSVOORSPELLING - AREND NOORDPOOLNIEUWS - TIJDSCHEMA

Noordpoolexpeditie - 16 februari tot 29 april 2005

Bron van de gegevens: www.noordpoolexpeditie.nl en www.poletrack.com
Via deze sites kunt u de expeditie zelf volgen.
Laatste update: 1 april 2005 - 12.30 uur
Positie 27 maart 2005: Noord 83,097 , Oost 91,370
Positie 28 maart 2005: Noord 83,19 , Oost 91,32
Positie 29 maart 2005: Noord 83,34 , Oost 92,85

07-04-2005 :: Pole Track terug, missie gaat verder.

Na een laatste logistieke horde - verkeersopstoppingen in Moskou - haalden Marc, Doug en Petter op de valreep hun aansluitende vlucht en keerden 05-04-2005 heelhuids terug in Amsterdam.
Hoewel natuurlijk teleurgesteld over de afloop van de expeditie laat het team zich niet uit het veld slaan. In een statement dat Marc voorlas bij aankomst laat hij weten dat het klimaatonderzoek hoe dan ook doorgaat:

"16 februari vertrok Pole Track vol goede moed en ambitie naar Rusland. Al snel leerden we onze lessen in geduld en berusten. Aanvankelijk rekenden we de tegenwerking die we ontmoette tot het avontuur. Maar het feit dat we inzet bleken te zijn van een keihard spel waarin macht, monopolie en corruptie de inzet waren, maakte het steeds moeilijker om onze focus vast te houden.

De mensen waarmee wij samenwerkten en de collega expedities deelden zonder uitzondering een authentieke fascinatie voor de poolgebieden en het avontuur. We deelden waardes waaraan we ons konden vasthouden. Nu onze dromen vertrapt zijn, ontdekken we wat ook nu nog overeind blijft staan. Niets, maar dan ook niets is het waard om de prijs te betalen van het voorbij gaan aan je eigen grenzen. Er zijn veel grenzen overschreden. Maar wij hebben een lijn getrokken en daarmee een signaal afgegeven.

Bijna drie weken hebben we alles gegeven op het ijs. Maar we hebben er ook veel voor terug gekregen. We zijn als team gegroeid. We voelden ons bevoorrecht op die Noordpool te mogen zijn. We hebben er van genoten en gelukkig hebben we een deel van ons onderzoek kunnen doen.

Op dit moment staat er een weerstation op de plaats waar deze expeditie werd afgebroken. Midden op die adembenemend mooie ijsvlakte zendt ook dit weerstation een krachtig en belangrijk signaal uit. De Noordpool is in beweging en verandert. Onze missie gaat door. Hoewel we diep teleurgesteld zijn, nemen we deze extra hobbel, wetende dat het thema klimaatverandering meer verdient dan een enkele, succesvolle expeditie. Wij zijn onderweg en geloof ons, niet te stoppen. Pole Track wordt vervolgd. Op onze eigen manier, samen met onze partners die net als wij vinden dat sommige zaken de moeite waard zijn om voor te vechten en dat op een waardige manier willen doen."

Doug Stoup
Petter Nyquist
Marc Cornelissen

01-04-2005 :: Bizar einde Noordpoolexpeditie.
Audiobericht van 31-03-2005

De internationale expeditie 'Pole Track', ondersteund door onder andere het Wereld Natuur Fonds en Essent, vertrok op 16 februari vanuit Nederland voor een 1.000 kilometer lange ski-tocht naar de Noordpool. Doel van de expeditie was het onderzoeken van de invloed van klimaatverandering op het arctisch gebied. Vandaag is aan deze expeditie om bizarre redenen, zeer waarschijnlijk het gevolg van een felle concurrentiestrijd op de arctische logistiekmarkt, een vroegtijdig einde gekomen. Dit tot grote teleurstelling van het expeditieteam, onder leiding van de Nederlandse poolreiziger Marc Cornelissen, en alle partners. Goed nieuws is wel dat het expeditieteam vandaag, op de allerlaatste dag van de expeditie, per helicopter toch nog een weerstation (genaamd Panda 1) heeft kunnen plaatsen. Na terugkomst in Nederland zal Marc Cornelissen er alsnog alles aan doen om ervoor te zorgen dat hij de andere twee weerstations (Essent 2 en 3) naar de Noordpool kan brengen en plaatsen.

Aan de expeditie is een vroegtijdig einde gekomen omdat de logistiek provider van het expeditieteam (het Frans-Russische bedrijf Cerpolex) problemen ondervond rondom het verkrijgen van vergunningen voor opbouw van een poolbasis. Een poolbasis is van cruciaal belang om een expeditieteam te kunnen ondersteunen naarmate ze dichter bij de noordpool komen, en om ze van daaruit weer terug te kunnen brengen naar het vaste land.

Keiharde concurrentiestrijd

Al bij het begin van de expeditie, die met veel vertraging van start ging, was duidelijk dat expeditie Pole Track en twee andere expedities slachtoffer waren van een keiharde concurrentiestrijd binnen de arctische logistiekmarkt (het vervoer van wetenschappers, avonturiers en toeristen in het Noordpool-gebied). Alle aanwijzingen omtrent de oorzaken van de vertragingen toen en het afbreken van de expeditie nu wijzen in de richting van een Russisch bedrijf, dat probeert een monopoliepositie te verwerven in de arctische logistiek-markt.

Dit bedrijf schrikt er niet voor terug om hun connecties binnen de Russische autoriteiten te gebruiken om ervoor te zorgen dat hun concurrent Cerpolex het werken in de regio onmogelijk wordt gemaakt. Ondanks hun aanbod om voortzetting van de expedities mogelijk te maken heeft geen van de expedities ervoor gekozen om met dit bedrijf in zee te gaan. Dit omdat er teveel onzekerheid is over hun betrouwbaarheid en hun mogelijkheden om expedities daadwerkelijk op een goede manier te ondersteunen.

Expeditieleider Marc Cornelissen: "Een expeditie zoals deze, met verschillende wetenschappelijke, maatschappelijke en sportieve doelstellingen, is altijd een complexe operatie. Maar de situatie waarmee we nu geconfronteerd worden is zo bizar dat ik er bijna geen woorden voor heb. We zijn hier naartoe gekomen om de pracht van het Noordpool-gebied onder de aandacht te brengen en de gevolgen van klimaatverandering op dit unieke ecosysteem. Het is voor ons moeilijk te begrijpen waarom onze inspanningen, die gesteund worden door vele internationale organisaties, worden gedwarsboomd. We zijn in ieder geval blij dat het op de valreep nog gelukt is een weerstation geplaatst te krijgen."

Naast plaatsing van het weerstation heeft het expeditieteam dagelijks metingen verricht aan de sneeuw- en ijslaag. Door het vroegtijdige einde van de expeditie zijn echter veel minder metingen verricht dan gepland.

Marc Cornelissen zal na thuiskomst en in overleg met de partners van Pole Track bekijken hoe de resterende twee weerstations alsnog geplaatst kunnen worden. De weerstations leveren voor de tijdsduur van ca. 1 jaar waardevolle data ten behoeve van onderzoek naar klimaatverandering.

31-03-2005 :: Berichten blijven uit.

Zowel gisteren als vandaag zijn er nog geen nieuwe berichten ontvangen van de expeditieleden. Vandaag zouden ze bevoorraad worden.

29-03-2005 :: 19.2 km.
Audiobericht van 29-03-2005

Petter called in after Marc and Doug were already asleep for the night. He sounded quite tired and was going to drink some hot chocolate and listen to some music on his iPod before going to sleep.

28-03-2005 :: Goede drift.
Audiobericht van 28-03-2005

Na een halve dag skiën kwam het team vandaag weer een stuk open water tegen. Toen Petter het in zijn speciale droogpak zwemmend probeerde over te steken bleek het pak enigszins te lekken. Marc zakte bovendien met één voet door dun ijs.

Bij het opzetten van de tent brak vervolgens een tentstok. Het zit niet mee vandaag, maar gelukkig drijft de expeditie door de wind momenteel geleidelijk noordwaarts. De tussentijdse bevoorrading staat momenteel gepland voor 31 maart.

27-03-2005 :: Goede vorderingen.
Audiobericht van 27-03-2005

Expeditieteam legt 17 km af. Kou veroorzaakt lichte bevriezingsverschijnselen.

26-03-2005 :: 83e breedtegraad gepasseerd
Audiobericht van 26-03-2005

Onder een stralend zonnetje en bij een temperatuur van -33,6 graden heeft het Pole Track team vandaag een afstand van ongeveer 17,6 km afgelegd. Na het opzetten van de tent kwamen ze tot de ontdekking dat ze hiermee de 83e breedtegraad zijn gepasseerd.

De speciaal voor deze gelegenheden meegenomen cognac kon dus weer tevoorschijn worden gehaald. Het ijs was vandaag in goede conditie, zoals ook actuele satellietbeelden van het poolgebied laten zien.
 

25-03-2005 :: 20 km!!
Audiobericht van 25-03-2005


Nog net geen nieuw record vandaag, maar met 20km hebben Doug, Petter en Marc vandaag weer een behoorlijke afstand afgelegd. Dat moet ook wel, gezien het feit dat het streven is om begin mei op de noordpool aan te komen.

Aan het eind van de dag moesten ze een half uurtje extra doorlopen om een stuk ijs over te steken waar vermoedelijk na verloop van tijd bredere scheuren in zouden ontstaan, zodat het morgenochtend moeilijk zou worden verder te gaan.

 

24-03-2005 :: 21 km!!
Audiobericht van 24-03-2005

Het open water dat het expeditieteam gisteren tegenkwam was vanochten helaas nog niet helemaal dichtgevroren, maar met enige afwijking van de koers konden ze er omheen lopen en hebben vandaag een nieuwe record-afstand neergezet van maar liefst 21km! Dit ondanks dat Marc enigszins voorzichtig moet zijn om zijn knieën en enkels niet te zwaar te belasten.

De dagen worden snel langer momenteel. Voor een groot deel van de dag heeft het schemerlicht plaatsgemaakt voor de zon. De kou houdt echter onverminderd aan.

21-03-2005 :: More celebrations
Audiobericht van 21-03-2005

Usually it takes several days for explorers to acclimate their bodies to the physical demands of the arctic before they can ski longer distances. Today the Pole Track team made excellent time and skied 18 km (a daily distance record so far on this expedition). That means only 866 km left to the North Pole! To celebrate, Marc, Doug, and Petter feasted on some Norwegian beef jerky. Mmm mm mm!

20-03-2005 :: Cognac & cigars
Audiobericht van 20-03-2005

The Pole Track team crossed the 82nd parallel today. After setting up the tent they had a modest party involving some cognac and cigars.

19-03-2005 :: Recordafstand.
Audiobericht van 19-03-2005

Na dagen van ploeteren door moeilijke terrein hebben Marc, Doug en Petter vandaag de record-afstand van 15,6km afgelegd. Deels konden ze daarbij gebruik maken van bevroren "leads", stukken open water die weer dichtvriezen en daarbij een soort rivier van vlak ijs vormen.

De temperatuur is momenteel zo'n -22°C, subtropisch vergeleken bij de temperaturen van een paar dagen geleden. Luister naar bovenstaande voicemail van Doug.

18-03-2005 :: Hot chocolate & personal hygiene
Audiobericht van 18-03-2005

Tonight Marc, Petter, and Doug are camped by a lead with the hope that it will freeze over during the night so that they can cross it tomorrow. The ice was a little too thin to try to cross safely this evening, so they set up camp early and threw a small party with some hot chocolate (the kind made by adding hot water - melted snow - to powder). Simple pleasures mean a lot….

The team covered about 10 km today, skiing from 9:35 - 17:45. Unfortunately they didn't actually make that much progress since there's still some ice drift because of the wind. The temperature was -22°C with a wind speed of 10 knots.

Petter reported near whiteout conditions again, although they could sometimes see the sun trying to peek through from time to time, and the terrain was still quite difficult to negotiate. They're managing though and are also finding pleasure in some other simple activities that most of us take for granted: hygiene.

Since they had to stop early for the day Marc, Doug, and Petter had time - after first taking measurements of the ice - to whip out the Wet Wipes to tackle the body odor that's becoming a little…uh…pungent. They also took out their ration of 1 toothpick each to clean their teeth. A trip to the dentist for a thorough cleaning will probably be in order by the time they come back... :-)

17-03-2005 :: Stukje terug
Audiobericht van 17-03-2005

Een vrij sterke noordoostenwind drijft het pool-ijs op dit moment in zuid-westelijke richting. Dit maakt dat het team vandaag nauwelijks dichter bij de noordpool is dan gisteren. Er is een kans dat, als ze morgen ochtend wakker worden, ze zich zelfs vérder van de pool zullen bevinden.

Ondanks dat voeren ze geduldig hun metingen aan sneeuw en ijs uit. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot -19°C, hetgeen één en ander wat draaglijker maakt (of wat minder ondraaglijk zo je wil).

16-03-2005 :: Glorious sunshine
Audiobericht van 16-03-2005

Day: 5
Countdown: 924 km to go

The team had a great day today and enjoyed the sunshine. Doug reported the temperature to be an almost balmy -24°C. Although the trek was a bit difficult at the beginning of the morning, the team located a few leads on which they were able to travel. This meant moving a bit more swiftly today than in previous days.

A strong headwind kicked up later in the afternoon, making it -37.5°C with the wind chill. The ice, which is floating on the Arctic Ocean, is also moving rapidly because of the strong wind. To illustrate this point, Marc, Doug, and Petter awoke this morning to find that their camp had drifted 2 km during the night. The good news is that it was an easterly drift, not a southerly one.

Doug also reported that the situation in the tent is rather uncomfortable due to the high humidity; everything's constantly damp. Needless to say, it's also important to make sure that the electronic equipment doesn't collect any condensation…. Despite the uncomfortable dampness, the team's spirits are high, and they're all happy to be in such a beautiful place!

15-03-2005 :: A day in the life
Audiobericht van 15-03-2005

The Pole Track team covered between 9.6 and 10 km today and has reported temperatures of -34.5°C with a wind speed of approximately 1.5 knots. Marc, Doug, and Petter feel numb often and have to work to keep their blood circulation going to all extremities.

Not only is the extreme cold proving challenging, the terrain has changed dramatically as well. In the beginning, the team traveled on fresh, thin ice with broken, sharp edges. Today they've experienced traveling on thicker and older, rounded ice with less algae on the surface. This ice has been disturbed, resulting in areas for new snow to accumulate, which makes towing the sledges difficult. Their readings also show a lot more snow cover. Put quite simply: it's HARD work moving forward.

Each day, after the team has traveled for about 6 hours, they pitch the tent and set up camp for the night. Then Marc, Petter, and Doug go out together to take snow measurements, taking turns at who does each task so as to avoid anyone's fingers freezing. While one teammate takes the measurements and calls them out to the second person, the third teammate stands guard to watch for polar bears as a safety precaution.

14-03-2004 :: Een miljoen stappen

Na veel oponthoud zette het Pole Track team afgelopen zaterdag, 12 maart, voor het eerst voet op de bevroren arctische oceaan. De perikelen rondom de logistiek zijn met hulp op hoog diplomatiek niveau opgelost; zowel de Nederlandse en de Noorse ambassadeur hebben hier een bijdrage aan geleverd. Het team werdt door een helikopter op het ijs afgezet op circa 81° noorderbreedte, rond 06.00u nederlandse tijd. Marc, Doug en Petter hebben inmiddels de eerste stappen afgelegd van de in totaal 1 miljoen die hen uiteindelijk bij de geografische noordpool zal brengen.

Het vertrek stond oorspronkelijk gepland voor 23 februari. Hoewel in de planning al rekening was gehouden met een week vertraging leverde dit dus een probleem op in het tijdschema. Om voor de verloren tijd te compenseren wordt het team per helikopter bevoorraad rond 28 maart. Hierdoor wegen de sledes nu "slechts" 100 - 125 kg in plaats van 150 kg en kan er een iets grotere afstand per dag worden afgelegd.

Na een respectabele afstand van 9,4 km op de eerste dag bevindt de expeditie zich nu in zwaar terrein: blokken vers zee-ijs die schots en scheef door elkaar liggen. Geen vlak stuk ijs te bekennen. Tel daar nog een een laagje sneeuw bij op dat ervoor zorgt dat de sledes minder makkelijk glijden, de temperatuur van-29 °C en het moge duidelijk zijn dat deze eerste dagen meteen al een behoorlijke uitdaging vormen.
 

TIJDSCHEMA

14-02 Persconferentie Nederland
16-02 Vertrek naar Rusland
23-02 Start bij Cape Artichesky
VERTRAAGD

Nevenstaand tijdschema is slechts een indicatie. De werkelijke data zijn afhankelijk van weersomstandigheden en voortgang van de expeditie.

20-03 Eerste weerstation actief
waarschijnlijke positie: 82°N / 93° E
07-04 Tweede weerstation actief
waarschijnlijke positie: 83.5° N / 90° E
17-04 Derde weerstation actief
waarschijnlijke positie: 84.0 ° N / 90° E
19-05 Aankomst Noordpool
20-05 Vlucht naar Spitsbergen
22-05 Team terug in Nederland


Eerder gepubliceerd Noordpoolnieuws op weerstation De Arend:

- Slinkt de ijskap van de Noordpool? (14-11-2003)
- Noordpool snel veel warmer. (08-11-2004)
- Als de Noordpool warmer wordt. (06-12-2004)

POLE TRACK is een internationale Noordpoolexpeditie die de gevolgen van klimaatverandering in het Arctisch gebied onderzoekt. Eind februari 2005 starten de Nederlandse expeditieleider Marc Cornelissen, Doug Stoup (VS) en Petter Nyquist (Noorwegen) vanaf de Russische Kaap Artichesky aan de Noordelijke IJszee. Eindpunt is de Geografische Noordpool die zij eind april 2005 hopen te bereiken.

Staatssecretaris van Geel bij de officiële start van de expeditie op 14 februari 2005

De expeditie is een unieke combinatie van wetenschappelijk onderzoek en extreem sportief presteren. De drie poolreizigers brengen stap voor stap een traject van duizend kilometer poolijs in kaart.

Tijdens de duizend kilometer lange skitocht over de ruwe, bevroren zee, doet de expeditie dagelijks honderden metingen voor wetenschappelijk onderzoek door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De expeditie plaatst ook drie nieuwe generatie weerstations op het poolijs. De weerstations zijn ontwikkeld door het Alfred Wegener Instituut in Duitsland. De weerstations zenden de gegevens naar het International Arctic Buoy Programme. Wetenschappers uit vele landen zullen de gegevens gebruiken.

Cornelissen, Stoup en Nyquist worden niet bevoorraad en trekken ieder een slee met meer dan 150 kilogram materiaal en voedsel over en langs de enorme ijsmuren die het Arctisch gebied kenmerken. De sleden drijven bij open water.

Via www.noordpoolexpeditie.nl kunt u zelf alles volgen. Er is op de (Nederlandstalige) site ook een link naar de internationale site welke meer informatie heeft.
 


De weersvoorspelling voor de route

Weerstation de Arend zal gedurende de reis hier de actuele weersverwachting plaatsen. Positie 29 maart 2005: Noord 83,34 , Oost 92,85
Hieronder vindt u de GFS weersverwachting voor die positie van 0-80 uur.

Datum van model in UTC tijd vindt u achter: MODEL INITIALIZATION
Van boven naar beneden vindt u:
neerslag in mm, totaal over periode en per tijdstip - windrichting en snelheid in knopen -
850 mb temperatuur
op ong. 1500 meter hoogte - 2 meter temperatuur en dauwpunt (stippellijn) - luchtdruk - tijdschaal
 


Het expeditieteam in voorbereiding in 2004.